Filmski napovednik: Bergmandlc (2016) – slovensko-avstrijska srhljivka

Film Bergmandeljc (2016)

Dijaki dveh srednjih šol – gimnazije Ravne na Koroškem in Trgovske akademije iz Velikovca – so posneli film Bergmandlc, futuristično srhljivko, ki je plod slovensko-avstrijskega sodelovanja in se naslanja na zgodbo o rudarski legendi Perkmandeljcu. Film je premiero doživel v Celovcu, kmalu pa film mladih cineastov prihaja tudi na kino spored v Sloveniji.

Bergmandlc je slovensko-avstrijska futuristična srhljivka dijakov Gimnazije Ravne na Koroškem in Trgovske akademije iz Velikovca (nemško Völkermarkt) na avstrijskem Koroškem. Film je nastal v okviru evropskega projekta Prijatelj-Freund, zanj pa so v celoti zaslužni dijaki, ki so poskrbeli tako za scenarij kot režijo, režiser Uroš Zavodnik in drugi izkušeni mački filma pa so bili le mentorji mladih cineastov.

PREBERITE ŠE: Žalostni filmi so dobri za tvoje zdravje in naravni anestetik

Utrinek iz snemanja srhljivke Bergmandlc.
Utrinek s snemanja srhljivke Bergmandlc

Vsebinsko se Bergmandlc naslanja na zgodbo o rudarski legendi Perkmandeljcu (jamski škrat, ki bdi nad rudarji in jim občasno ponagaja ali pomaga), ki so ga preimenovali v Bergmandlca, kar kaže na dvojezičnost projekta. Film, ki je zgodba o prijateljstvu in sodelovanju, govori o mladeniču, ki se na obletnico smrti svojega očeta odpravi raziskat, kaj točno se mu je zgodilo v rudniku Mežica. Pri tem mu na pomoč priskočijo prijatelji. Stvari pa se hitro zapletejo, saj se del ekipa znajde deset let v prihodnosti (2026), del pa dvanajst let v preteklosti (2004). Film bo že kmalu na ogled v slovenskih in avstrijskih kinematografih.

Galerija – film Bergmandlc (2016):

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Letni Kinodvor na Kongresnem trgu 2020: v znamenju pomembnih zgodovinskih obletnic