Ikea Heat Harvest
V zraku · tehnologija

Ikea je pred časom predstavila pohištvo za brezžično polnjenje pametnih telefonov in tablic, zdaj pa kani iti še korak dlje. Heat Harvest bo namreč zbiral odpadno toploto v hiši in jo spreminjal v električno energijo. Termoelektrična naprava je delo Sergeja Komardenkova in Vihanga Gora in bo vgrajena v pohištvo, kot je miza. Zbirala bo toploto, ki jo oddajajo predmeti, kot sta vroča skodelica kave in računalnik, in jo spreminjala v brezplačno električno energijo, ki jo bomo lahko ponovno uporabili. Na primer za polnjenje pametnih telefonov.

Odpadna toplota je pomemben vir energije, ki pa ga zanemarjamo oziroma mu ne posvečamo nobene pozornosti. To je tista toplota, ki nastaja kot stranski proizvod tehničnih procesov in je je v gospodinjstvu ogromno. Proizvajajo jo namreč številni kuhinjski pripomočki, pa računalniki, igralne konzole … Vse te oddajajo toploto aka potencialno energijo, ki pa gre v nič. A če Ikea tehnologijo Heat Harvest nekoč zares vključi v svoje pohištvo, o čemer ne dvomimo, bomo ne le prihranili pri mesečnem računu za elektriko, ampak bomo tudi manj energetsko odvisni in potratni.

PREBERITE ŠE: Ikea: pohištvo za brezžično polnjenje pametnih telefonov

Heat Harvest je termoelektrična naprava iz materialov, ki lahko elektriko proizvajajo iz temperaturnih razlik, na roko pa ji gredo tudi nova dognanja v nanotehnologiji, ki so pretvorbo naredila učinkovitejšo kot kdaj prej. Inovacija je nastala na Ikeini dvotedenski delavnici v sklopu njenega novega projekta, laboratorija inovacij Space10.

Ikea Heat HarvestOdpri galerijo
Zvočniki v obliki doprsnega kipa Sound of Power Zvočnik kot doprsni kip Putina in Kim Jong-Una Pametne ure Fossil Fossil Q Founder: Fossil z linijo elegantnih pametnih ur Robot Double za ''fizično'' teleprisotnost Double: robotska teleprisotnost je nova oblika dela na daljavo Tech Tats tatu Tech Tats: ta začasni tatu je tvoj osebni zdravnik