Ikea Heat Harvest: pretvorba odpadne toplote v elektriko

Ikea Heat Harvest

Ikea je pred časom predstavila pohištvo za brezžično polnjenje pametnih telefonov in tablic, zdaj pa kani iti še korak dlje. Heat Harvest bo namreč zbiral odpadno toploto v hiši in jo spreminjal v električno energijo. Termoelektrična naprava je delo Sergeja Komardenkova in Vihanga Gora in bo vgrajena v pohištvo, kot je miza. Zbirala bo toploto, ki jo oddajajo predmeti, kot sta vroča skodelica kave in računalnik, in jo spreminjala v brezplačno električno energijo, ki jo bomo lahko ponovno uporabili. Na primer za polnjenje pametnih telefonov.

Odpadna toplota je pomemben vir energije, ki pa ga zanemarjamo oziroma mu ne posvečamo nobene pozornosti. To je tista toplota, ki nastaja kot stranski proizvod tehničnih procesov in je je v gospodinjstvu ogromno. Proizvajajo jo namreč številni kuhinjski pripomočki, pa računalniki, igralne konzole … Vse te oddajajo toploto aka potencialno energijo, ki pa gre v nič. A če Ikea tehnologijo Heat Harvest nekoč zares vključi v svoje pohištvo, o čemer ne dvomimo, bomo ne le prihranili pri mesečnem računu za elektriko, ampak bomo tudi manj energetsko odvisni in potratni.

PREBERITE ŠE: Ikea: pohištvo za brezžično polnjenje pametnih telefonov


Heat Harvest je termoelektrična naprava iz materialov, ki lahko elektriko proizvajajo iz temperaturnih razlik, na roko pa ji gredo tudi nova dognanja v nanotehnologiji, ki so pretvorbo naredila učinkovitejšo kot kdaj prej. Inovacija je nastala na Ikeini dvotedenski delavnici v sklopu njenega novega projekta, laboratorija inovacij Space10.

Dodatne Informacije

Več informacij:
space10.io

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 izjemno zabavnih trikov za Google (2020)