fbpx

Ingver naj bi imel presenetljiv vpliv na naše odločitve

Nedavna študija je odkrila, da je čustvo gnusa verjetno na nek način povezano s fiziološkim občutkom slabosti. Nadaljnje so raziskovalci dokazali, da je občutek gnusa neposredno vključen v oblikovanje naših moralnih sodb - torej ali je neko dejanje pravilno ali napačno. In kako so to odkrili? S setom eksperimentov, ki vključujejo ingver! Izkazalo se je, da ingver posredno vpliva na naše moralne sodbe.

Ingver posredno vpliva na naše moralne sodbe. Drugače rečeno: če pojeste ingver, boste do dejanj, ki se vam ne zdijo pravilni, manj strogi, kot če ingverja ne zaužijete (gre seveda za večjo verjetnost in ne za zagotovilo). In kako lahko neka hrana vpliva na naš kompas o pravilnem in napačnem? To so razvozlali raziskovalci iz British Colubia univerze v Kanadi. Znano je, da ingver zmanjša občutek slabosti. V prvem eksperimentu, so delu udeležencem dali ingver, drugim delom pa sladkorni bonbon. Nato so morali poročati, koliko gnusa občutijo ob različnih fotografijah (recimo fotografiji starega mesa ali pa fotografiji moškega, ki bruha na stranišču, ipd.). Skupina, ki je pojedla ingver, je v povprečju izražala manj občutka gnusa. Ker vemo, da ingver vpliva na občutek slabosti, je morda možno, da sta gnus in fiziološki občutek slabosti na nek način povezana.

Ingver zmanjša občutek slabosti.
Ingver zmanjša občutek slabosti.

V drugem eksperimentu so morali udeleženci (eni so zaužili ingver, drugi sladkor) povedati, kako strogo ocenjujejo določene prestope moralnih mej (recimo kako sporno ocenjujejo poroko z bratrancem ali pa kako sporno je, da se delavec v mrtvašnici iz zanimanja dotika odprtega očesa trupla). Zopet se je pokazalo, da so tisti udeleženci, ki so zaužili ingver, manj ostro obsodili moralno sporna dejanja.Tretji in četrti eksperiment, sta bila ponovitev drugega z dodanimi primeri nasilja, neupoštevanje avtoritete, varanja itd., in sta prav tako pokazala, da ingver vpliva na strogost naših moralnih sodb.

Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.
Udeleženci, ki so zaužili ingver, so bili manj strogi do različnih moralnih prekrškov.

Bistvo te raziskave ni v tem, da lahko ob zaužitju ingverja hitreje delamo sporna dejanja (učinki ingverja so bili zelo zelo majhni), temveč, da obstaja povezava med fiziološkim občutkom slabosti in gnusom ter med gnusom in moralnim presojanjem. 

Dodatne Informacije

Več informacij:
psycnet.apa.org

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.