fbpx

59. Kurentovanje 2019: adijo zima, pozdravljena pomlad

59. Kurentovanje 2019: adijo zima, pozdravljena pomlad

Konec februarja bo tudi letos v znamenju odganjanja zime in klica pomladi. Kurenti bodo v najstarejšem slovenskem mestu 23. februarja zaplesali in začeli klicati pomlad in vse dobro. V času 59. Kurentovanja 2019 boste v okviru Artfesta, Etnofesta in Karnevalfesta del etnografskih in karnevalskih povork, koncertov, plesov v maskah, ogledali si boste lahko tudi razstave, etnografske like, pustni korzno in in še veliko drugega.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Ptuj, okolica in Karnevalska dvorana QCENTER
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
Različne cene za Karnevalsko dvorano QCENTER

Kurentovanje 2019 je osrednji pomladni kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena, ki ga je UNESCO uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, Lonely planet pa opredelil kot enega izmed desetih najbolj zanimivih karnevalov na svetu.

Pobraški plesači / Langerholc / kurentovanje.net
Pobraški plesači / Langerholc / kurentovanje.net

V času festivala se bodo v mestu in njegovi okolici zvrstili številni dogodkietnografske in karnevalske povorke, pustni korzo in predstavitve etnografskih likovkoncerti in plesi v maskah, številni drugi pustni dogodki, nastopi in intervencije.

Karneval se bo začel že 2. februarja s Kurenovim skokom, na katerem se vsako leto okoli 300 kurentov zbere na polnočnem mističnem doživetju, v katerem si prvič v letu nadenejo zvonce, zaplešejo ob ognju in z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo. Nekaj dni kasneje, 23. februarja, pa se bo ob 11. uri začela otvoritvena etno povorka, ki ji bodo v naslednjih dneh sledili mestni pustni korzo, mednarodna karnevalska povorka, obarjada in seveda pokop Pusta.

Etno povorka / foto: Marko Pigac / kurentovanje.net
Etno povorka / foto: Marko Pigac / kurentovanje.net

V času 59. Kurentovanja bodo od 15. februarja do 4. marca potekali koncerti in otroške zabave v Karnevalski dvorani QCENTER. Nastopili bodo razllični umetniki, energija bo maksimalna, vzdušje žurersko, zato bodi tudi ti del tega več dnevnega spektakla. Karte so v prodaji.

Dodatne Informacije

Več informacij:
kurentovanje.net

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!