tuomas_kallio
Kulturni izbor · glasba

Naša prestolnica bo letos prvič gostila nadvse priljubljen finski Flow Festival, ki bo po desetih letih prvič prestopil meje Helsinkov. Zakaj bo svežino in drugačnost pripeljal ravno k nam, s katerimi glasbenimi in umetniškimi dobrotami ter kulinaričnimi slaščicami bo postregel, nam je zaupal art direktor in vodja slovenske edicije festivala Tuomas Kallio.

Zakaj ste se odločili, da prvo edicijo Flow Festivala izven svojih meja izvedete prav v Sloveniji?
Slovenija se zdi skoraj popolna destinacija za to, kar počnemo – za glasbeni festival za vse okuse. Je blizu Sredozemskega morja, je dostopna z vseh strani in še precej neraziskana. Zlahka si vzameš mestni oddih v Ljubljani, na Flow Festivalu obiščeš Beneški bienale ali nemara celo počitnikuješ ob morju v bližini. Vse je na enem mestu. Pomemben faktor je tudi, da v Sloveniji še ni toliko našemu podobnih dogodkov, zato se nam zdi dobro, da prinesemo nekaj svežega, novega ali vsaj drugačnega od tistega, kar nekje že obstaja. Plus – našli smo zelo privlačno prizorišče Tobačno, ki nas spominja na festivalsko lokacijo v Helsinkih, kjer se festival odvija v nekdanji elektrarni iz 20. stoletja.

Kaj je bil vzrok, da ste se po desetih letih festivala odločili, da izvedete še edicijo v tujini?
Flow Festival je imel v smislu vsebine vselej mednaroden koncept, kar sicer ni tako tipično za finsko sceno. Vedno nam je bilo jasno, da bi lahko nekaj naredili tudi drugod po svetu. Tako zdaj preizkušamo Slovenijo. Pa poglejmo, kako se bo izteklo.

Flow Festival ni le glasba. Je tudi umetnost, kulinarika, oblikovanje, celo šport. Kaj bi vi označili za vrhunec festivala in zakaj?
Eden od vrhuncev na umetniški strani bo zagotovo nova verzija slovenskega Beneškega bienala, na katerem se bo predstavil Jaša Mrevlje Pollak z inštalacijo UTTER. Za jedačo bodo na festivalu poskrbele ene najboljših restavracij v Ljubljani. Za nas je to izjemnega pomena, saj lahko pokukamo na lokalno kulinarično sceno, ki je v Ljubljani res odlična. Na Flow Festivalu bodo med drugim gostovale restavracije Skaručna, As, Romeo, Libanonske meze, Tokio Piknik in Bazilika. Osvetlitev, video projekcije, opremljenost in oblikovalski, ročno izdelani elementi so prav tako pomembni za festivalski izgled in občutek. S seboj bomo prinesli tudi za Flow Festival značilno potiskano ograjo, ki bo Tobačni na povsem preprost način dala videz pravega Flow Festivala. Na festivalu bo tudi nekaj presenečenj, kot je plezalna stena.

Kaj naredi festival drugačnega od drugih?
Mi nismo tako osredotočeni na glasbo kot večina glasbenih festivalov in na festival ne gledamo kot na serijo koncertov določenih glasbenih izvajalcev, drugo pa je sekundarnega pomena. Za nas mora biti festival izkušnja v celoti. Če veliko časa preživiš na Flow Festivalu, si rad zamislim, da želiš uživati v dobrih glasbenih nastopih, odličnih DJ-setih, želiš si videti enkratno odrsko postavitev/osvetlitev/video projekcije in podobno. Ampak obenem hočeš tudi dobro jesti, si privoščiti hladno osvežitev, si ogledati razstavo, morda tudi kaj, česar doslej še nisi videl, se družiti v prijetnem okolju, kjer lahko preprosto posedaš in klepetaš, kjer se lahko oblečeš, kot si želiš, s seboj pa ti ni treba prinesti gumijastih škornjev zaradi blatnega polja.

Kaj bo najbolj adrenalinska stvar na festivalu?
Skoraj prepričan sem, da bo to nastop ameriških raperjev Run The Jewles, ki so trenutno zelo vroči. Njihov album iz leta 2014 se je uvrstil na vrhove najboljših kritik leta 2014 in v živo so na nek način čisto »nori«. Lahko pa bi bil to tudi DJ-set Derricka Maya, ki je včasih lahko zelo intenziven.

Ste imeli v mislih še koga, ki ni mogel potrditi svojega nastopa?
Seveda, nikoli ne pripelješ vseh izvajalcev, ki bi jih želel, toda za Ljubljano smo dobili veliko glasbenikov, ki smo jih želeli. Mislim, da je line up »super« dober. Je zgoščen, toda ob istem času se ne dogaja preveč stvari hkrati, kar je problem v Helsinkih, kjer je veliko odrov in koncertov ob istem času, zato vedno kaj zamudiš. Obenem je program žanrsko raznolik in zelo kvaliteten – gostil bo izvajalce, ki jih je dandanes težko pripeljati na dogodek ali festival.

Je na slovenski ediciji kakšna novost, ki je v Helsinkih (še) ni?
Veliko bo lokalnih stvari, ki so precej drugačne kot tiste v Helsinkih. Flow mora prerasti lokalne korenine. Kot novost bi izpostavil plezalno steno, ki je še nikoli nismo preizkusili in sem neučakan, kako se bo obnesla.

Flow Festival prinaša tako »starošolske« glasbenike kot tudi »vroče« novince. Kako ste se odločili, kdo bo na festivalu nastopil?
Ponavadi se najprej odločamo za glasbo. Podobno kot umetniški festival prinašamo dobro kombinacijo stvari, ki jih lahko izvedemo. Za razliko od številnih drugih koncertnih promotorjev, ki prirejajo festivale, ne želimo narediti festivala le zato, da prodamo toliko vstopnic, kolikor je le mogoče, in hkrati pripeljemo povsem različno množico ljudi, ki se sicer ne družijo radi. Flow poskuša združiti določeno vrsto Flow plemena, ki si dejansko deli neke temeljne vrednote in ideje, zato imajo ljudje radi Flow Festival. To je čudovit občutek domačnosti.

Od 26. do 28. junija, Tobačna mesto, Ljubljana, www.flowfestival.si

Natalie-resize__by-Pierre-Toussaint Pivo in Cvetje 2015 bo gostil Natalie Imbruglia in Europe Jennifer Lopez v spotu za skladbo Back it Up. Prince Royce in J.Lo: Back it Up – ni pravega poletje brez vročega spota Jennifer Lopez 2014_-_we1-34 Festival Tomorrowland 2015 – Belgija – Meka ljubiteljev elektronske glasbe AH_CLARK_press2 - Photo Credit - Alma Haser cover Festival Junij v Ljubljani – Elektronika v mestu – večer sodobne elektronske glasbe ·