iPhone 6S in 6S Plus
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Tim Cook je na Applovi gala prireditvi dejal, da je iPhone 6S definitivno najbolj napreden pametni telefon na svetu. In ja, marsikdo se bo s tem takoj in brezpogojno strinjal, druge ne bodo prepričala niti dejstva. Pa ta govorijo v prid besedam vodilnega moža Appla ali ne?

Letošnji Applov posebni dogodek ni minil v znamenju velikih presenečenj, pa ne zato, ker bi nam Siri dala res močne namige, ampak ker so se razni portali že prej dokopali do celotnega ”repertoarja” tega spektakla. Morda je bilo še največje presenečenje nastop skupine One Republic, ki jo je napovedal kar sam Tim Cook. Kakorkoli. Upravičeno ali ne je največ zanimanja požel naslednik oz. naslednika nove generacije pametnega telefona iPhone, iPhone 6S in njegov večji brat iPhone 6S Plus, čeravno sta posodobljeni različici enojajčna dvojčka iPhona 6 oziroma Plus (enakih dimenzij, oba imata prav tako 4,7- oz. 5,5-palčni zaslon, ki pa je po novem izdelan iz Ion-X stekla, ki so si ga sposodili pri uri Apple Watch Sport), tudi sicer pa revolucionarnih novitet ne mrgoli. Zato bo tudi cena onkraj luže enaka kot od predhodnikov. In kaj bomo dobili za ta denar?

Zmogljivejši 64-bitni procesor A9 (bo še precej hitrejši kot predhodnik A8) z novim operacijskim sistemom iOS 9, nov način upravljanja z zaslonom na dotik, t.i. 3D dotik oziroma ”3D Touch”, ki prinaša nove dimenzije natančnosti, saj zazna kako močno uporabnik pritisne na zaslon in temu primerno odreagira. Apple temu reče ”peek” in ”pop”. Močnejši stisk (”peek”) na ikono za kamero na primer pomeni, da aktivirate prednjo kamero (5 MP) za selfi posnetek, tovrsten pritisk na ikono za Facebook pa vam takoj ponudi možnost posodobitve statusa, izdelave fotografije, iskanja, ipd. Medtem pa je rahlo tapkanje (”pop”) nekakšen ”desni klik” na miški.

iPhone 6S in tudi Plus sta opremljena z zmogljivejšim fotoaparatom, na tipalu pa po novem naštejemo 12 milijonov slikovnih točk (prvi skok v številu po letu 2011 in modelu iPhone 4S). Gola številka točk pa, kot je med predstavitvijo dejal Phil Shiller, ne pomeni še nič (zato jih toliko let niso dodajali), če je splošna kakovost fotografije zanič (več pikslov pomeni več šuma), zato so kamero opremili s tehnologijo ”Deep Trench Isolation”, ki eliminira šum in skrbi za natančnost barv. Še bolj kot dodane pike na senzorju in izboljšan avto fokus pa bodo uporabniki pozdravili možnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 4K. Dobrodošli v klubu, bi rekli Androidaši. Po novem lahko osvetlitev zaslona uporabite za bliskavico čelne kamere, priročen pa je tudi način ”Live Photos”, ki iz prizorov izdeluje animacije opremljene tudi z zvokom. Telefona, ki se lahko povežeta z zunanjimi napravami preko povezave Bluetooth in Wi-fi 802.11ac, bosta na voljo s 16, 64 in 128 GB pomnilnika. Nova je tudi barva ohišja- in sicer rožnato zlata- ki je tokrat iz izjemno čvrstega aluminija 7000 (”Bendgate” jim je dal lekcijo), ki ga sicer najdemo pri pametni uri Apple Watch.

PREBERITE ŠE: Apple Music – tudi Apple s ponudbo pretočne glasbe

Prednaročila za iPhone 6S in 6S Plus bodo začeli sprejemati 12. septembra 2015, za datum izida je označen 25. september (na voljo bo v preko 130 državah), uporabniki starejših iPhonov bodo lahko svoj operacijski sistem za deveto različico iOS-a zamenjali 16. septembra. Še cena. Preko luže boste morali za 24-mesečno vezavo za 16 GB različico iPhone 6S odšteti 199 ameriških dolarjev, najdražji iPhone 6S Plus s 128 GB pa vas bo po žepu udaril s 499 dolarji.

iPhone 6S in 6S PlusOdpri galerijo
Sony Xperia Z5 Premium Sony Xperia Z5 Premium – 4K prvič na zaslonu pametnega telefona Pametni PC telefon Acer Jade Primo Acer Jade Primo – vaš pametni telefon je pravkar postal osebni računalnik Nextbit Robin je prvi pametni telefon s tehnologijo v oblaku Robin – prvi ”oblačni” pametni telefon na svetu Huawei Mate S Huawei Mate S – Huawei vložil kandidaturo za najboljši pametni telefon na svetu ·