Jesen je bil vedno čas, ko je iz kuhinj naših babic zadišalo po slastnih dobrotah, med katerimi je bila tudi omamno dišeča jabolčna pita. Ker je jabolk jeseni v izobilju, je skrajni čas, da se naučimo pito iz sladkih jabolk pripraviti tudi sami. Tu je preprost recept za jabolčno pito, kot so jo pekle naše babice …
Tako kot z jesenjo povežemo kostanj, z njo povežemo tudi jabolčno pito. In medtem ko nas ta letni čas razvaja s toplimi in barvitimi dnevi, se vmes prikradejo tudi tisti sivi in deževni, ki jih je najbolje izkoristiti za peko odličnih domačih slaščic … In jabolčna pita je več kot odlična zamisel za tiste urice v hiši.
PREBERITE ŠE: Jesenski recept: okusna lečina enolončnica s sladkim krompirjem in bučo
Recept za domačo jabolčno pito
Sestavine za domačo jabolčno pito:
- 400 g večnamenske moke
- 150 g sladkorja
- 300 g masla
- 1 veliko jajce
- 1 pecilni prašek
- 1 kg jabolk
- cimet
Priprava domače jabolčne pite:
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo maslo, sladkor in jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček in ga zavijemo v prozorno folijo. Za približno pol ure ga položimo v hladilnik in medtem pripravimo nadev. Jabolka olupimo, naribamo, posujemo s sladkorjem in cimetom ter premešamo. Po potrebi jih pred sladkanjem tudi ožamemo. 2/3 testa razvaljamo v krog in z njim obložimo namaščen pekač. Preostanek testa razvaljamo in narežemo na trakove. Na testo v pekaču položimo nadev, po katerem nato v obliki mreže razporedimo trakove. Pečemo približno pol ure.