Jesenski recept: domača jabolčna pita po receptu naših babic

Jabolčna pita

Jesen je bil vedno čas, ko je iz kuhinj naših babic zadišalo po slastnih dobrotah, med katerimi je bila tudi omamno dišeča jabolčna pita. Ker je jabolk jeseni v izobilju, je skrajni čas, da se naučimo pito iz sladkih jabolk pripraviti tudi sami. Tu je preprost recept za jabolčno pito, kot so jo pekle naše babice …

Tako kot z jesenjo povežemo kostanj, z njo povežemo tudi jabolčno pito. In medtem ko nas ta letni čas razvaja s toplimi in barvitimi dnevi, se vmes prikradejo tudi tisti sivi in deževni, ki jih je najbolje izkoristiti za peko odličnih domačih slaščic … In jabolčna pita je več kot odlična zamisel za tiste urice v hiši.

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: okusna lečina enolončnica s sladkim krompirjem in bučo

Recept za domačo jabolčno pito

Sestavine za domačo jabolčno pito:

  • 400 g večnamenske moke
  • 150 g sladkorja
  • 300 g masla
  • 1 veliko jajce
  • 1 pecilni prašek
  • 1 kg jabolk
  • cimet

Priprava domače jabolčne pite:
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo maslo, sladkor in jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček in ga zavijemo v prozorno folijo. Za približno pol ure ga položimo v hladilnik in medtem pripravimo nadev. Jabolka olupimo, naribamo, posujemo s sladkorjem in cimetom ter premešamo. Po potrebi jih pred sladkanjem tudi ožamemo. 2/3 testa razvaljamo v krog in z njim obložimo namaščen pekač. Preostanek testa razvaljamo in narežemo na trakove. Na testo v pekaču položimo nadev, po katerem nato v obliki mreže razporedimo trakove. Pečemo približno pol ure.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Začinite poletne dni: 3 odlični recepti za koktajle z začimbami