Festival Urbano Dejanje
V zraku · dan za

Tukaj je čas poletnih dogodivščin in dopust. Da pa vam ne bo dolgčas v mestni džungli, smo za vas izbrali nekaj odličnih dogodkov, ki bodo popestrili poletne dni.

Tukaj si lahko pogledate, kateri dogodki vas čakajo v mesecu juliju, avgustu in prve dni septembra!

Petek 20.7.
Dobimo se pred Škucem

Osvežitev po vročih dnevih vam ponuja festival z uveljavljajočimi se umetniki na butičnem odru pred Galerijo Škuc. Gre za preverjena, a večini manj znana dela in izvajalce različnih zvrsti, ki jih je res vredno preveriti v živo: koncerti, predstave, performansi, modna revija, filmi, razstave, ulična čitalnica, ustvarjalne delavnice, Knjižnica pod krošnjami ter Škuceva tržnica. V primeru dežja ali nestabilnega vremena se dogajanje odvija v Galeriji Škuc.

do 29. julija / Ljubljana / Stari trg 21

Torek 24.7.
Filmski festival Motovun

Motovun, eden izmed biserov hrvaške Istre, bo tudi letos gostil znameniti filmski festival. Na velikem platnu, postavljenim pod zvezdnatim nebom, se bodo odvrteli najboljši letošnji filmi. Organizatorji vsako leto v svoj izbor vključijo filme, ki prihajajo iz kar največ različnih držav, obiščejo pa ga tudi častni gostje, ki popestrijo dogajanje in gledalcem predstavijo svoj pogled na filmsko umetnost. Ena izmed ključnih prednosti tega dogodka je to, da ne preseže svojih zmogljivosti ter ohranja oglede projekcij v intimnem ambientu.

do 28. julija / Hrvaška / Motovun

Četrtek 26.7.
Plavajoči grad

Festival Plavajoči grad je edinstven umetniški spektakel, katerega naslovna tema je letos »Podsvetovi – utopije«. Na festivalu se bo v treh dneh predstavilo več kot 110 skupin iz 29 držav, ki bodo na 16 raznovrstnih in edinstvenih prizoriščih v naravi in v samem gradu ustvarili in prikazali najrazličnejši program; od intimnih glasbenih nastopov za sladokusce, uličnega gledališča, lutkovnih predstav, predstav za odrasle, ustvarjalnih delavnic, cirkusa in akrobatskih predstav vse do večjih koncertov in zabav ob »jam sessionih«.

do 28. julija / Stari trg pri Ložu / Grad Snežnik

Petek 27.7
ECO Festival

ECO je skozi leta postal eden večjih dogodkov za mlade v srednji Evropi, najbolj mednarodni domači elektronski dogodek in eden vodilnih slovenskih glasbenih festivalov. Ob 10. rojstnem dnevu bo več tisoč gledalcev ob atraktivnem mednarodnem programu odplesalo še eno nepozabno poglavje v tej zdaj že tradicionalni zgodbi. Največji evropski hard techno festival bo v treh arenah gostil več kot 50 imen hard techna in techna, ob desetletnici pa se seli na ikonično prizorišče domače festivalske scene, kjer so se odvili tudi festivali, kot so Meet Me, Sindustry, Stars Gathering in WoodShock.

do 29. julija / Dornberk / Zeleni gaj

Petek 27.7.
Red Bull No Paws Down

Dnevi drvenja se vračajo! V peklenski vročini sredine poletja se bo na legendarnem Medvedjem črevu odvil četrti Red Bull No Paws Down v zgodovini. Zmaga tisti, ki mu uspe pri 80 kilometrih na uro odpeljati vseh 18 serpentin brez dotika tal z rokami hitreje od vseh ostalih. Tekmovanje je sicer eden izmed vrhuncev nečesa večjega. Beseda teče o dvotedenskem dogodku malodane festivalskega značaja, ki pod eno streho oziroma nekaj deset šotori združi globalno bratovščino ljubiteljev dirkanja na štirih majhnih kolescih.

do 28. julija / Osilnica

Sreda 1.8.
Mr. Big

Mr. Big so velikani ameriškega rocka. Zasedba je nastala v Los Angelesu leta 1988, ustanovila pa so jo znamenita imena glasbene scene: vokalist Eric Martin, kitarist Paul Gilbert, ki ga mnoge svetovne kitarske revije uvrščajo v sam vrh kitaristov, basist Billy Sheehan, ki je sodeloval tudi z Davidom Leejem Rothom, The Winery Dogs, Talas in Stevom Vaijem, ter bobnar Pat Torpey, ki je sodeloval tudi z Belindo Carlisle, Richiejem Kotzenom, Robertom Plantom idr. Večini sveta je zasedba znana tudi po hitu To Be With You. Mr. Big so vladali predvsem med azijskim poslušalstvom (res »big« so bili med Japonci, k čemur je pripomoglo sodelovanje s Sego!), njihova popularnost pa ni upadla niti po tem, ko je zasedbo zapustil Gilbert in ga je nadomestil Richie Kotzen, s katerim so posneli dva albuma. A kot mnogim bendom pritiče, so tudi Mr. Big prej ali slej izčrpali vse ideje, se začeli povezovati z drugimi projekti in leta 2002 prenehali delovati. Na sceno so se vrnili leta 2009, obstajajo pa še danes. Izdali so kar nekaj plošč, nazadnje pa so svet razveselili z albumom Defying Gravity, ki je izšel lani in ki ga bodo predstavili tudi na koncertu v Sloveniji.

1. avgusta ob 20.00 / Kino Šiška, Ljubljana

Četrtek 2.8.
Castle Kolpa Music Festival

V prelepi naravi, neposredno ob reki Kolpi, se bo letos odvil povsem nov ekološko usmerjeni festival. Naravne danosti prekrasne kostelske občine bodo tokrat ponudile tudi vrhunski festival za mlade in mlade po srcu na kar treh odrih. Bogat glasbeni program festivala sestavljajo vrhunske tuje in domače skupine in didžeji. V treh večerih se bodo zvrstili nastopi Clawfinger, Laibach, Plavi orkestar, Magnifico, S.A.R.S., Big Foot Mama, Hladno pivo, Happy Ol’ McWeasel, Hamo & Tribute 2 Love, Brkovi, Gramophonedzie Live Experience in drugih.

do 4. avgusta / Kostel / Fara

Petek 3.8.
Odbojka na mivki in plaža sredi mesta

V prestolnico prihaja turnir svetovne serije FIVB Beach Volleyball World Tour, ki bo pred slovensko občinstvo privabil vrhunske evropske in svetovne dvojice, prvič pa bodo točke z ljubljanskega turnirja štele za nastop na olimpijskih igrah. Tekmovanje bo potekalo pod okriljem Odbojkarske zveze Slovenije, ki z organizacijo turnirja želi poskrbeti za nadaljnji razvoj odbojke na mivki pri nas, hkrati pa najboljšim slovenskim odbojkarjem in odbojkaricam omogočiti, da se na domačih tleh pred domačimi ljubitelji športa spoprimejo z mednarodno konkurenco.

do 5. avgusta / Ljubljana / Kongresni trg

Sreda 15.8.
3. Bohinj SUP Challenge

Čudovito bohinjsko jezero bo sredi že tretjič gostilo tekmovanje najboljših suparjev. Gladino sicer mirnega jezera bodo razburkale tekmovalke in tekmovalci iz Slovenije in tujine, ki se bodo z vesli pomerili na 7 km dolgi krožni trasi, za mlajše pa je predvidena krajša proga. Da supanje le ni zgolj počitniška mirna dejavnost, si lahko na Bohinjskem jezeru ogledate v živo na tradicionalno dobro organizirani in obiskani “dirki” na supih vseh vrst.

15. avgusta ob 17.00 / Bohinj / Ribčev Laz

Sobota 18.8.
BMX Race Ljubljana

BMX Park Ljubljana ob Linhartovi je že vrsto let epicenter BMX scene v osrednji Sloveniji, z lansko izgradnjo profesionalnih štartnih vrat in dirko BMX Race Ljubljana pa je proga znova dobila tudi pomembno mesto na dirkaški sceni. Mednarodno začinjen dvodnevni spektakel se letos vrača. Oba tekmovalna dneva vabita z razburljivim finalom, v katerem se bodo merili kolesarji z ramo ob rami – kar 8 jih štarta hkrati v posamezni skupini, kar vedno privede do zanimivih športnih bojev.

do 19. avgusta / Ljubljana / BMX Park Ljubljana

Torek 21.8.
Festival Urbano Dejanje

Letošnja različica festivala Urbano Dejanje, ki že tri leta uspešno povezuje raznovrstnost urbanih subkultur, se vrača. Obiskovalci lahko letos pričakujejo prestrukturiran in zgoščen petdnevni festivalski program, ki bo v kombinaciji s priljubljeno lokacijo zagotovo navdušil obiskovalce vseh starostnih skupin. Festivalsko dogajanje bodo sestavljali sejem mladih ustvarjalcev, pester kulturni program, večerni koncerti in klubsko dogajanje. Na festivalski oder bodo letos stopili Edo Maajka, Elvis Jackson, Gal Gjurin, Matter, Senidah, Valentino Kanzyani, Raiven, Emkej in mnogi drugi izjemni glasbeniki in DJ-ji.

do 25. avgusta / Ljubljana / Tobačna ulica

Sreda 22.8.
Poletni Panč

Ob desetletnici grajskih druženj z izbranimi mojstri samostoječe komedije vas očeta festivala Panč Tin Vodopivec in Andrej Težak Tešky vabita na pet tematskih predstav pod zvezdami – slovenski, ex-YU, angleški in večer črnega humorja (peti je bil ob oddaji gradiv v tiskarno še zavit v tančice skrivnosti), na katerih se bosta zvrstila dva ducata domačih in regionalnih komikov, seveda pa bo tudi tokrat v Ljubljano priletelo še kakšno mednarodno zveneče ime. Popoln seznam nastopajočih in program po dnevih poiščite na facebook.com/pg/festivalpanc.

do 26. avgusta / Ljubljana / Ljubljanski grad

Petek 24.8.
21. mednarodni festival Mladi levi

Eden od vidnejših projektov zavoda Bunker mednarodni festival Mladi levi vstopa v tretje desetletje. Letos se bo predstavilo šestnajst različnih predstav, intervencij in instalacij z vseh koncev sveta, pa tudi izbor najbolj izstopajočih predstav letošnje bogate domače gledališke sezone, med njimi Leja Jurišić, Marko Mandić: Skupaj, Marko Bulc: Prva altruistična predstava, Uroš Kaurin, Vito Weis: Heroj 2.0 – predstava vseh predstav in premiera nove predstave kolektiva Beton Ltd.: Wunderkammer.

do 1. septembra / Ljubljana / Stara mestna elektrarna in druga prizorišča

Petek 24.8.
Bled Bike Festival

Eden od največjih kolesarskih festivalov na naših tleh bo Bled spremenil v pravo kolesarsko središče. Ob jezeru bodo postavljene stojnice s kolesarsko opremo in raznimi športnimi dodatki, poskrbljeno pa bo tudi za kulinarično izkušnjo ter sproščujočo zabavo. Največji dogodek bosta zagotovo glavni dve tekmi, ki bosta zahtevali kar nekaj kondicije in fizične pripravljenosti. Krajša tura Bled Bike Marathon zaobjema 63,2 kilometra dolgo traso, ki pa od tekmovalcev zahteva spopad s 1885 metri višinske razlike. Velika tekma Bled Bike Epic pa je dolga 104,4 kilometra ter vključuje kar 3147 metrov višinske razlike. Ste pripravljeni na izziv leta?

do 26. avgusta / Bled

Sreda 29.8.
5. Ljubljanica SUP Challenge

Malo je prestolnic, ki se ponašajo s svojo lastno, tradicionalno SUP tekmo. Da, ob Londonu in Parizu, vsako leto tudi Ljubljana! Na svoj račun bodo prišli vsi, željni borbe z valovi. Celo otroci, na svoji kratki dirki, no, tisti resni rekreativci pa se boste lahko pomerili v močni mednarodni konkurenci. Vabljeni k navijanju na mostove zelene reke. Vzdušje bo tudi letos, kot vedno doslej, športno, zmagoslavno in … nepozabno!

29. avgusta ob 17.00 / Ljubljana

Petek 7.9.
Laibach

Zasedba je na pobudo Inštituta Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa Polska 100, ki spremlja 100. obletnico poljske neodvisnosti, pripravila edinstveno interpretacijo Simfonije št. 3 poljskega skladatelja Andrzeja Panufnika, imenovano tudi Sinfonia Sacra. Slovi kot eno najbolj dostopnih in priljubljenih skladateljevih del in temelji na prvi znani poljski himni Bogorodici. Na sporedu bo tudi orkestralna predelava njihove avtorske glasbe za predstavo Tako je govoril Zaratustra, novomeškega Anton Podbevšek teatra v režiji Matjaža Bergerja; uspešno so jo izvajali na razprodani dvomesečni turneji po Evropi. Najbolj znamenita glasbena interpretacija Nietzschejevega dela je istoimenska poema Richarda Straussa iz leta 1896, ki je zaslovela z uporabo v Kubrickovem filmu Odiseja 2001. Skupina Laibach se v interpretiranju Zaratustre ni oprla na Straussa, ampak se je odločila za povsem lastno glasbeno branje. Nastop Laibacha bo pospremljen z bogato vizualnoscensko podobo, tokrat pod taktirko flamskega dirigenta Filipa Rathéja.

7. septembra ob 20.30 / Križanke, Ljubljana

Sobota 8.9.
Nočni tek Ljubljanica

Na tradicionalnem tekaškem spektaklu v najlepšem mestu v Evropi boste tudi tokrat v soju žarometov lahko tekli na treh trasah ob Ljubljanici in skozi središče mesta. Tečete lahko na 5, 10 in 21 kilometrov (Nočni mali maraton Ljubljanica). Seveda so na voljo tudi štafetni teki na 10 in 21 kilometrov v 2- ali 4-članski zasedbi. Prijave so že odprte na uradni spletni strani ljubljanica.net.

8. septembra ob 20.00 / Ljubljana / Kongresni trg

Ponedeljek 10.9.
Festival slovenskega filma

21. FSF bo potekal v Portorožu v dvoranah Avditorija in Monforta, del programa pa se bo reprizno zavrtel tudi v Ljubljani. Osrednji nacionalni filmski dogodek ponuja priložnost vpogleda v najnovejšo domačo filmsko ustvarjalnost vseh žanrov, kategorij in dolžin, hkrati pa predstavlja platformo za strokovna srečanja in druženje s in med filmskimi ustvarjalci: pogovori, predstavitve ekip in kot vrhunec petdnevnega dogajanja podelitev uradnih festivalskih nagrad – vesen. Letošnji slogan Skupaj v toku! pomeni, da je FSF dogodek, ko se filmska scena združi in premisli, kako najbolje skupaj naprej.

do 15. septembra / Portorož


Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom Koncert: Ólafur Arnalds, najpopularnejši islandski glasbenik, prihaja v Cankarjev dom Peter Bence Junij/julij 2018: dogodki v mestu, ki jih nikar ne zamudite Narezek-1-2 2. Festival kraškega pršuta: užitek po kraško shutterstock_722603713 Kolesarjenje po Ljubljanskem barju · · · · · · · · · ·