laptop-woman-in-bed-at-night
V zraku · buzz buzz

Noč ima svojo moč. Tema je kot čarobni prah iz zvezd, je čas ko otroci zbežijo od doma, ko se ubežniki zopet začnejo premikati, ko zaživi življenje pod rjuhami, ko dekleta izgubijo nedolžnost, ko fantje zaidejo v težave, ko oživijo poredne misli, ko srepo ali zasanjano zremo v nebo, ko štejemo utrinke in ko imamo čas zase. Nič čudnega da so jo inteligentni ljudje vzeli za svojo in da imajo radi njeno družbo.

A noč je več kot samo to. Noč je tudi čas, ko smo zvedavi za stvari, na katere nas je čez dan sram pomisliti, noč je čas, ko se noro zaljubimo, ko s svojo super močjo- temo- lahko zakrijemo lepotne napake in prepustimo dnevu, da se ukvarja s tem. Noč je čas, ko postanemo pesniki, pisatelji, filozofi, mučeniki in zločinci. S temo iz vrečke na mizo zložimo obžalovanja, ki smo jih nakupili čez dan in pustimo solzam, da končno prestopijo bregove oči. Noč je sinonim za strast, za romanco, za težave. Ponoči postanemo nekdo drugi, ponoči snamemo maske, če ne vseh, pa večino. Noč je čas za stvari, ki so ‘občutljive’ na svetlobo. Tako skrivnostna in zato tako zapeljiva.

Nič čudnega, da so tisti ljudje, ki se prepuščajo noči in podležejo njenim čarom bolj inteligentne narave kot tisti, ki se spat odpravijo zgodaj. Tisti, ki se opijajo z lunino energijo so tudi bolj kreativni in bolj odprte glave, kot tisti, ki živijo po načelu »rana ura, zlata ura«. Tako gre vsaj sklepati po rezultatih raziskave, ki jo je na Američanih v njihovih dvajsetih opravil »Psychology Today«. Visoka stopnja inteligence človeka ki je nočna ptica je namreč veliko bolj verjetna, kot pri tistem, ki vstaja s kurami. Inteligentni posamezniki gredo kasneje v posteljo, ne samo čez teden, ampak tudi čez vikend. Spalni vzorec in inteligenca sta torej močno povezana in za tem sedaj stoji tudi znanost. Res čudno, da ima slovenščina večino idiomov povezanih z luno in nočjo tako negativnih, kar pa za angleščino npr. ne drži.

PREBERITE ŠE: Domiselne fotografije otrok, ki se borijo proti nočnim pošastim

Študija ‘naveze’ čas ko se odpravimo spat-inteligenca gre globoko nazaj, v antične čase, ko so ljudje večinoma sledili spalnemu vzorcu, ki ga je narekoval sončni vzhod in zahod. Bolj radovedni in vedoželjni pa so ta vzorec kršili in ustvarili svojega. In ta ‘blasfemija’ naravnega cikla ima od tedaj vedno več privržencev. Ste tudi vi eden izmed njih? In če se vam ne da opravljati testa inteligence se zgolj poiščite v urah spodaj, ki označujejo kdaj hodijo spat tisti z visokim IQ-jem in kdaj tisti z nižjim, in dobili boste odgovor.

Nizka stopnja inteligence (IQ < 75)

Čez teden: 23:41-7:20
Čez vikend: 00:35-10:09

Normalna stopnja inteligence (90 < IQ < 110)

Čez teden: 00:10-7:32
Čez vikend: 1:13-10:14

Zelo bistri (IQ > 125)

Čez teden: 00:29 – 7:52
Čez vikend: 01:44 -11:07

Pravijo da zgodnja ptica ujame črva, ampak druga miš dobi sir. In kaj za posladek dneva dobijo tisti, ki ostajajo pokonci dlje? Dobijo čas za sanjarjenje, ki ga natrpan urnik čez dan duši bolj kot vsaka blazina ihtenje in jok, niso ovčice, ki smatrajo družbene norme za suho zlato in neupogljive, imajo bolj odprto glavo in so proaktivni, kar pomeni, da znajo prevzeti odgovornost za svoja dejanja, da iščejo duševno hrano, ki spodbuja osebno rast in da tvegajo, ker brez tveganja življenje še zdaleč ni tako zabavno.

cover The Ballerina Project – elegantne baletke na ulicah svetovnih velemest HT_Olivia_Wilde_Glamour_01_MT_140805_16x9_992 Dojenje po zvezdniško: Olivia Wilde med dojenjem pozirala za revijo Glamour ronaldo front Cristiano Ronaldo v bizarnih japonskih TV oglasih poroke Vintage poročne fotografije slavnih zvezdniških parov · · · · · ·