shutterstock_1626595636
Koronavirus · V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Te zanima, kako pravilno očistiš in razkužiš pametni telefon, to leglo umazanije, bakterij in virusov?

Kako pravilno očistiš in razkužiš pametni telefon? Beri dalje!

S telefonom takorekoč preživiš cel dan. Odlagaš ga na mize, stole, javne klopi, na kopalniški in kuhinjski pult, pa tudi na druga manj “ugledna” mesta. Potem je tukaj je vidnejša umazanija, ki se nabira na tvojem telefonu, ko ti na primer telefon pade na umazana tla, ko ga pustiš v potnih žepih hlač in jaken, ko ga daš v roke otroku in ga ta umaže s hrano, itd. … Pametni telefoni se res hitro umažejo in “okužijo”, zato je zelo pomembno, da jih znamo pravilno očistiti.

Kako pravilno očistiš in razkužiš pametni telefon?

Česa ne smeš uporabiti?

Kis ali alkohol lahko načeloma uporabiš na zadnji strani telefona ali pa ob strani, nikar pa s tem ne čisti zaslona telefona. Prav tako tovrstnih čistil ne uporabljaj na tistih telefonih, ki imajo steklen tudi zadnji del oziroma hrbet. To bo namreč poškodovalo oleofobni premaz telefona, ki tvoj telefon varuje pred madeži, prahom in vlago.

Ko čistiš pametni telefon, prav tako pazi, da tekočina s krpic ali čistila ne pride do odprtin telefona ali do mikrofona, saj te kemikalije do drobovja tvoje naprave niso prijazne. Zato vedno tudi počakaj, da je telefon popolnoma suh, preden ga vrneš nazaj v ovitek.

Kako pravilno očistiš in razkužiš pametni telefon – po korakih

1. Telefon vzemi iz ovitka. Če ovitek lahko opereš (torej če je iz silikona, trše plastike, termoplastičnega poliuretana – TPU), ga nežno zdrgni in pusti, da se posuši na zraku. Če imaš ovitek iz usnja ali drugih luksuznih materialov, poišči čistila, ki so primerna za uporabo s takšnimi materiali.

2. Uporabi palčko za ušesa (poskusi del, ki je iz vate, čimbolj “osmukati”, da je karseda tanek). Rahlo očisti del okoli slušalke, okoli zvočnikov in okoli odprtin telefona. Pazi, ko čistiš zadnje, da ne boš pustil kakšnih nitk, saj se lahko izmuznejo v notrajnost. Prav tako ne sili s palčko v notrajnost odprtin, da ne boš česa poškodoval.

3. Uporabi krpico iz mikrovlaken oziroma mokro krpico, ki je specifično namenjena čiščenju zaslona pametnega telefona. Najbolje bo, če telefon najprej obrišeš z mokro krpico, nato pa ostanke očistiš še s krpo iz mikrovlaken. Ko sta telefon in ovitek popolnoma suha, sta pripravljena na ponovno uporabo!

Najlažji način, da pravilno očistiš in razkužiš pametni telefon: UV-razkuževalnik

Najhitrejši način? UV-svetloba! Ta lahko ubije bakterije in razkuži telefon v nekaj minutah. Na tržišču je na voljo več “UV-kopeli” oziroma bolj pravilno UV-razkuževalnikov za pametne telefone, mi pa smo za vas izbrali nekaj tistih, za katere se kupci večkrat odločajo.

1. PhoneSoap 3

PhoneSoap 3 je polnilnik za pametni telefon, ki z UV-svetlobo očisti mobilni telefon. Raziskave v laboratorijih so namreč pokazale, da UVC-svetloba uspešno pobija bakterije – mobilni telefon tako položiš v napravo in očiščen bo že v 10 minutah. Naprava ima tudi dva dodatna izhoda za polnjenje drugih naprav. V njej lahko očistimo tudi druge predmete, kot so ročne ure ali kreditne kartice.

2. Krexus

Na tvojem telefonu lahko živi več kot 17.000 vrst bakterij, zato nakup takšnega UV-razkuževalnika sploh ni neumen predlog. Tudi z njim boste lahko poleg pametnega telefona očistili še ključe, kreditne kartice, ure, nakit, čopiče za ličenje, itd. … Ta čistilec med drugim telefonu nudi še aromaterapijo in ga napolni.

3. Smilewx

Tudi ta UV-razkuževalnik telefona prihaja s funkcijo aromaterapije in funkcijo polnjena telefona. Očistite lahko bluetooth slušalke, ure, pribor, zobne ščetke, celo oblačila, kot so spodnje perilo in nogavice.

4. MYYYYI

MYYYYI naj bi v 5 minutah telefon očistil vseh zlobnih bakterij in virusov, in sicer z 99,99-odstotno natančnostjo. Tudi tukaj bo vaša naprava deležna 8-minutne aromaterapije, z njim pa boste lahko očistili še zaščitne maske, ure, nakit, očala, ključe, spodnje perilo in druge manjše pripomočke.

Pametni telefon Sony Xperia 1 II Sony Xperia 1 II in Xperia 10 II: prvi bliskovito hiter, drugi izjemno zabaven Zložljivi pametni telefon Huawei Mate Xs Huawei Mate Xs: zložljiv telefon z ogromnim zaslonom sony xperia l4 Sony Xperia L4: zaslon formata 21:9 in trojna kamera Pametni telefon Kaj narediti, če izgubiš pametni telefon, oziroma kako izslediti ukraden telefon? ·