Lesena hiška mladega slovenskega arhitekta Roka Pezdirca
Utrip mesta · arhitektura

Hiška na drevesu, locirana blizu Lukovice, je delo Roka Pezdirca. Pezdirc je mlad slovenski arhitekt, ki verjame, da idejo o hiški na drevesu nosimo v sebi že od otroštva. A on je šel korak dalje – leseno hiško na drevesu je tudi izdelal, in to tako dobro, da je bila deležna objave v knjigi Cabin Porn. Tako je dokazal, da lahko otroške sanje postanejo resničnost.

Hiška na drevesu je umeščena na rob podolgovate parcele družinske hiše blizu Lukovice, kjer je strmo zaraščeno pobočje. Ker tam ni bilo dovolj dreves, ki bi dajala dovolj opore za hiško, ta stoji na samostojni konstrukciji in je tako neodvisna od dreves.
Oblika hiške je prilagojena tako, da je prostor v njej kar najbolje izkoriščen, okna pa so razporejena tako, da omogočajo pogled na vse strani. Površina hiške je šest kvadratnih metrov, razdeljena pa je na dva dela: ob zadnji stranici hiške je velika delovna miza, nad katero je strešno okno, drug del pa je namenjen sedenju oziroma spanju. Pod klopjo je tudi prostor za shranjevanje. Dostop do hiške je po stopnicah, ki vodijo na konzolno teraso, ta pa ima na sredini luknjo, skozi katero raste obstoječe drevo. V hiško je napeljana tudi elektrika.

PREBERITE ŠE: Baumhotel Robins Nest – očarljiv hotel med krošnjami

Rok je hiško iz smrekovega lesa tako zasnoval kot izdelal sam, občasno pa mu je pri težjih delih pomagal tudi oče. Rokova hiška je bila objavljena v knjigi Cabin Porn, po objavi tam pa tudi na kar nekaj arhitekturnih portalih.

V fotogaleriji si lahko ogledamo leseno hiško mladega slovenskega arhitekta Roka Pezdirca.

Lesena hiška mladega slovenskega arhitekta Roka PezdircaOdpri galerijo
Watervilla Watervilla – spektakularna rezidenca na vodi Pop-up hotel "Sleeping Around" Sleeping Around – inovativni pop-up hotel iz kontejnerjev Hotel med krošnjami Baumhaushotel Robins Nest Baumhotel Robins Nest – očarljiv hotel med krošnjami Hotel Autor Rooms Hotel Autor Rooms – konceptualni hotel z umetniško noto v Varšavi ·