Mean-Girls-screenshot-regina-gretchen-karen
V zraku · odnosi

To so jasni znaki, ki nakazujejo, da je vajino prijateljstvo toksično in da ob sebi nikakor nimaš prave prijateljice!

Kakor ljubezenska razmerja, so lahko tudi prijateljstva velikokrat nepristna in toksična. Ker pa pri njih nimamo toliko pričakovanj kot pri romantičnih razmerjih, tega včasih ne opazimo takoj. To je 7 znakov, s pomočjo katerih lahko ugotoviš, ali so tvoja prijateljstva zgolj površinska ali celo škodljiva.

Dobre novice zadržiš zase

Se ob tem, ko se ti zgodi nekaj lepega, poskušaš zadržati pred tem, da to deliš s svojimi prijatelji, saj se bojiš njihove reakcije? So pogosto ljubosumni in tekmovalni, ko ti gre dobro? Če je tvoj odgovor na ti vprašanji ja, je to precej jasen znak, da tvoje prijateljstvo ni pristno. Prijatelji se veselijo tvojih uspehov in te tolažijo ob neuspehih. Vse izven teh okvirov ni dober znak. To, da lahko z nekom deliš vse kar želiš, dobre in slabe stvari, je namreč pri prijateljstvu ključna komponenta.

Nikoli ne prideš na vrsto

Pričneš razlagati, kaj si dobila za darilo od fanta, ko te “prijateljica” prekine in začne razlagati o svoji novi torbici. Se ti večkrat zgodi, da svojih stvari ne moreš povedati do konca, ker ima nekdo drug vedno za povedati nekaj “pomembnejšega”? To je še en znak škodljivega prijateljstva. V zdravem odnosu mora namreč vsak prispevati kolikor se da enakovredni delež poslušanja in razlaganja. Le tako se počutiš zadovoljeno in izpopolnjeno.

Zaradi nje sprejemaš slabe odločitve

Se ti zdi, da moraš vedno početi nekaj, kar drugače ne bi? Se ti zdi, da si zaradi prijateljice moraš prižgati cigareto ali pa se moraš napiti preden greste žurat? Si zaradi nje slabša oseba? Če na ta vprašanja zopet odgovoriš pritrdilno, imam zate slabo novico. Nikoli, ampak res nikoli, ne smeš početi nečesa kar nočeš, samo zato, da bi zadovoljila druge, sebi pa s tem škodila. Takšna prijateljstva nimajo smisla, zato je celo bolje biti sam.

Nanjo se ne moreš zanesti

Naj bo to neka skrivnost ali pa dogovor za kosilo. Če se na nekoga ne moreš zanesti, ker že v naprej veš, da te lahko izda ali v zadnjem trenutku pusti na cedilu, ker je to storil že neštetokrat, težko rečemo, da gre za pristno prijateljstvo. Prijatelji obdržijo skrivnosti drug drugega, prav tako pa nas ne pustijo na cedilu ali vedno zamujajo brez opravičila. To ni nikakršen odnos.

Ne pusti ti dihati

Želiš na zmenek z nekom, ki si ga pred kratkim spoznala, ampak ne najdeš časa, ker moraš vsako popoldne preživeti s svojo prijateljico, saj bi sicer bila jezna? Normalno je, da želimo s svojimi prijatelji preživljati veliko svojega prostega časa, ko pa se zgodi, da je to edina zadeva, ki jo še lahko počnemo v prostem času, nas začne takšno prijateljstvo ovirati. Kakor v romantičnem razmerju, je tudi pri prijateljstvu pomembno, da preživimo nekaj časa narazen in počnemo svoje stvari. Ko nas prijatelj začne pri tem ovirati, je čas za pogovor.

Ne veseliš se druženj

Pogledaš na uro in ugotoviš, da se čez pol ure sestaneš s prijateljico, ob tem pa občutiš zgolj obremenitev? To je znak, da ti prijateljstvo ni v veselje, ampak zgolj naloga, ki jo moraš opraviti. Takrat se je dobro vprašati, zakaj se tako počutiš, in odkriti razlog za takšna občutja. Druženje s prijatelji nam namreč mora predstavljati odklop od skrbi in čas za zabavo.

Negativa, negativa in še enkrat negativa

Je vajin pogovor bolj kot ne samo pritoževanje in opravljanje? Se ti zdi, da si po druženju slabše volje kot prej? Če nekdo vidi vse samo negativno, lahko to hitro prenese tudi na nas. Normalno je, da se vsak kdaj pritožuje, in prijatelji so tu, da to poslušajo, ko pa to postane edina dejavnost v prijateljstvu in nas to ne osrečuje več, je čas za razmislek oziroma odkrit pogovor.


shutterstock_646564342 (1) Zaradi tega bo ženska takoj prekinila razmerje: tega ne bo prenašala! alireza-esmaeeli-wbNaNJNNO5s-unsplash Biti sam ne pomeni biti osamljen: 12 stvari, ki jih mora vedeti vsaka samska ženska! john-mark-smith-9QTQFihyles-unsplash 10 stvari, s katerimi prizadenemo naše starše: nekatere stvari je težko odpustiti shutterstock_639795817 (1) Ne abstiniraj: če ne seksaš, se ti namreč lahko zgodi tole