2015-Mazda-MX-5-7
Utrip mesta · mobilno

Ob 25 letnici najbolj prodajanega roadsterja vseh časov, so pri Mazdi ta jubilejni dogodek obeležili na najboljši možni način: s premiero povsem novega modela Mazda MX-5 . Ta se je v zgodnjih današnjih urah sočasno odvila na treh povsem različnih koncih sveta, obenem pa so pri tej znamki objavili tudi prvi sveženj uradnih fotografij novinca.

Pogon je segmentu primerno še vedno speljan na zadnji kolesni par, platformo pa so razvili skupaj s Fiatom, ki naj bi prihodnje leto kupcem ponudil svojo različico radsterja pod blagovno znamko Alfa romeo. Mazdini oblikovalski so pri snovanju serijske različice ostali zvesti KODO oblikovalskemu jeziku, kar pomeni, da lahko številne podobnosti iščemo tako pri aktualni trojki kot napovedani dvojki, razvoj pa je prinesel tudi za več kot 100 kilogramov nižjo težo, kar je prav tako domena skyactiv tehnologij, ki jih ta model premore prvič.

PREBERITE ŠE: Z Mazdo2 v segmentu A bo zavel nov in tehnološko napredni veter

Osnovna različica tako tehta vsega 1.050 kg, kar gre z roko v roki z roadsterskim poslanstvom, kjer je lahka gradnja eden ključni elementov. Eden takšnih je tudi proti zadnji osi pomaknjena potniška kabina in dolg pokrov motorja, kar nova Mazda MX-5 prav tako premore, odlikuje pa jo tudi idealna razporeditev teže v razmerju 50:50.

Inženirji so “ji” poleg tega uspeli tudi znižati podvozje in izboljšati upravljanje, vsi zgoraj omenjeni prijemi pa so botrovali tudi k znižanju povprečne porabe, za pogon pa bosta skrbela od prej znani 2,0-litrski bencinar z 160 KM in prenovljeni 1,6-litrski motor z 130 KM. Za prenos moči proti zadnjim kolesom pa bosta skrbela šestopenjska ročni menjalnik in prestavna avtomatika.

Kar se dimenzij tiče, je nova MX-5 z 3,915 mm, celo nekoliko krajša od aktualne “miate”, meter pa v širino in višino pokaže 1.730- oziroma 1.235 mm, medosna razdalja pa znaša 2.315 mm. Serijsko bo postavljen na pnevmatike dimenzij 195/50 R 16 zmogljivejša različica bo imela še za palec večja platišča. Pri MX-5 so sodeč potem pazili tudi na stroške lastništva in uporabe, ki naj bi bili čim nižji, prav tako pa bodo konkurenčne tudi cene, ki naj se ne bi pretirano oddaljevale od teh pri aktualni različici. Na ceste naj bi zapeljala prihodnje leto, uradno premiero pa bo doživela prihodnji mesec v Parizu, ko bo znanega tudi kaj več o uradnih cenah.

Odpri galerijo

renault_ZOE_predstavitev_021 Renault ZOE – prava kombilimuzina C-segmenta Twizzy Renault Twizzy – električni štirikolesnik za mlade midual-type-1 Midual type1 motorcycle – retro izgled med najdražjimi motocikli na svetu land-rover-disco-sport-04-1 Land rover discovery sport – popolnoma nova dimenzija športne terenskosti ·