Joga - vse kar morate vedeti o tej starodavni disciplini
Utrip mesta · zdravje & lepota

Od leta 2015 21. junija praznujemo Mednarodni dan joge, potem ko ga je z resolucijo decembra 2014 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. ”S tem, ko smo 21. junij razglasili za Mednarodni dan joge, smo prepoznali holistične učinke te brezčasne vadbe in skladnost njenih vrednot s temeljnimi vrednotami Združenih narodov.” je tedaj jogi na dušo popihal generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. To priložnost izkoristimo za podrobnejši pogled v to, zakaj je joga pomemben del našega vsakdana in zakaj bi jo morali prakticirati tudi vi.

21. junija 2016 obeležujemo Mednarodni dan joge, starodobne veščine, ki je korenine pognala v Indiji, svoj dan pa dobila leta 2014. Letos Mednarodni dan joge praznuje drugič, praznovanju pa se znova pridružuje tudi Slovenija.

PREBERITE ŠE: Začetniški vodič po raznolikih oblikah joge

Joga je zaradi svojih različnih praks in tradicij postala del svetovne dediščine in medtem ko Joga združenje Slovenije (JZS) te dni pripravlja razne intervencij na javnem prostoru (potekale bodo do 25. junija 2016) – delavnice, prakse, pogovori na temo joge, … – smo mi na kupu zbrali vse kar morate vedeti o jogi; zakaj je koristna, kakšne vrste oz. stile joge poznamo, kje jo lahko prakticiramo, kakšne pripomočke uporabljati med vadbo, kako jogo jo vključiti v naš natrpan urnik, kje poiskati vaje na spletu, itd.

Vse kar morate vedeti o jogi:

Joga mimogrede: kako dnevno prakticirate jogo, ne da bi se tega sploh zavedali

Najbolje je, če lahko stvari postorimo mimogrede. Najsi gre za nakupe, manjša opravila, še posebej pa to velja za telesne aktivnosti, za katere nam iz dneva v dan poudarjajo kako pomembni so. A za to je potreben čas. Še bolj kot to pa volja, ki pa je ob natrpanih urnikih pri večini primanjkuje. Joga je eden bolj priročnih načinov kako narediti nekaj zase. Za telo in um. In čeprav se marsikomu ne dopade, pa boste v nadaljevanju presenečeno ugotovili, da jo prakticirate dnevno, ne da bi se tega sploh zavedali.

Preberi več: Joga mimogrede: kako dnevno prakticirate jogo, ne da bi se tega sploh zavedali

Joga: odlični spletni portali za vadbo joge doma

Vadba joge doma ob pomoči spletnih tečajev je izvrsten način rekreacije. Joga je vadba, ki krepi telo in duha, poleg tega pa je varna in primerna za večino ljudi. Idealna je za doseganje psihičnega, fizičnega in duhovnega ravnovesja, prav tako pa pomaga pri urejanju prebave, uravnavanju hormonskega ravnovesja, stresu in napadih anksioznosti. Tukaj so naša najljubša spletna mesta za vadbo joge iz varnega zavetja domače dnevne sobe.

Preberi več: Joga: odlični spletni portali za vadbo joge doma

5 živil, ki jih je dobro zaužiti pred jogo

Predstavljamo 5 živil, ki na zdrav način odženejo lakoto, nudijo veliko energije, zaužijemo pa jih lahko tudi do pol ure pred jogo.

Preberi več: 5 živil, ki jih je dobro zaužiti pred jogo

Joga: Asane za dolge in vitke noge

Video, v katerem nam učiteljica joge Tara Stiles na dinamičen način pokaže, kako do vitkih in dolgih nog ter okrepljenega trebuha s pomčojo joge.

Preberi več: Asane za dolge in vitke noge

YoYo Mats – edinstvena podlaga za jogo, ki se zloži kar sama

YoYo Mats je edinstvena podlaga za jogo, ki se tako kot popularne zapestnice iz 90-ih zloži kar sama. Preverite, kako zanimiva podlaga deluje in enkrat za vselej pozabite na vse frustracije v zvezi z zvijanjem nadležnih podlag za vadbo.

Preberi več: Yo-Yo Mats: edinstvena podlaga za jogo, ki se zloži kar sama

SmartMat – prva pametna blazina za jogo

Podlaga je nepogrešljiv pripomoček zagrizenega jogista, kot je pametni telefon nepogrešljiv pripomoček predstavnika generacije Y. SmartMat je pametna Bluetooth blazina in na prvi pogled morda protisloven dodatek za to meditativno dejavnost, a s pomočjo senzorjev, ki prebirajo gibe, narekujejo vaje in analizirajo napredek, prek mobilnih naprav omogočajo enako stopnjo sprostitve, kot z vaditeljem.

Preberi več: SmartMat – prva pametna blazina za jogo

No stress shop – prva prodajalna opreme za jogo v Ljubljani

No stress shop je prva specializirana prodajalna z oblačili za jogo v Sloveniji.

Preberi več: No stress shop – prva prodajalna opreme za jogo v Ljubljani

Hotpod Yoga Hackney: Inovativen joga center v Londonu

Londonski Hotpod Yoga Hackney je malce drugačen joga center. Tam lahko namreč vadimo v napihljivi dvorani, ki se segreje do 37 stopinj Celzija.

Preberi več: Hotpod Yoga Hackney: Inovativen joga center v Londonu

Kolikokrat se moramo namazati s kremo za sončenje? Krema za sončenje – kolikokrat na dan se moramo namazati s kremo za sončenje? Danes bi se jim smejali: obrvi zvezdnic, ki so neposrečene Danes bi se jim smejali: obrvi zvezdnic, ki so neposrečene PicMonkey Collageeubos Nagradna igra: krema Eubos Hyaluron Perfect Night Repair – za manj gubic eubos 1 Eubos Hyaluron Perfect Night Repair – inovativna rešitev za gubice ·