MINI bo "raztural" na Dakar Rallyju
Utrip mesta · mobilno

Še kakšen mesec in pol in napočil bo čas za jubilejni 40. Dakar. MINI in nemška ekipa X-Raid sta ponovno združila moči v sodelovanju na najdaljši in najzahtevnejši vztrajnostni dirki. Obe podjetji sta spet pripravili osupljive primerke avtomobilov in prvič od debija na Dakarju bosta tam nastopili z dvema različnima avtomobiloma.

Po štirih zmagah med leti 2012 in 2015 ter tremi uvrstitvami med najboljših 10 v letu 2017, bo MINI-jev paradni konj tudi tokrat avtomobil John Cooper Works Rally. Poganja ga 3-litrski 6-valjni dizelski motor s 340 konjskimi močmi in 800 Nm navora. Gre pravzaprav za avtomobil iz leta 2017, ki so mu dodatno prilagodili šasijo, vzmetenje in ga poslali na shujševalno dieto.

Še bolj kot že poznani avtomobil je zanimiv povsem novi John Cooper Works Buggy. Uporablja enak motor kot njegov starejši brat, a se mu prenos vrši samo na zadnji kolesni par. Odločitev za to rešitev leži v pravilih Dakar Rallyja, ki dajejo avtomobilom na zadnji pogon določeno prednost. Buggy ima posebno cevasto jekleno ogrodje, ki je pokrito s karbonskimi vlakni ojačano plastiko in kevlarjem. Karoserijo so oblikovali pri MINI-jevem oblikovalskem studiu z velikim poudarkom na aerodinamiki.

PREBERITE ŠE: MINI JOHN COOPER WORKS GP: NAJBOLJ STRUPEN MINI

MINI in X-Raid bosta imela na letošnjem Dakar Rallyu 7 vozil. Štart bo v Limi6. januarja 2018. Med tekmovalci je kar nekaj zvenečih imen, kot je recimo WRC-zvezdnik Mikko Hirvonen in motociklist ter dirkač Nani Roma. Dakar se bo v Južni Ameriki odvijal že desetič zapored in bo trajal 14 dolgih in za ekipe še kako napornih dni.

Galerija slik: MINI bo “raztural” na Dakar Rallyju

MINI bo "raztural" na Dakar RallyjuOdpri galerijo

Bentley Bentayga Field Sports Edition Bentley Bentayga Field Sports Edition: Bentley za lovce s stilom SCG 004S Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 004S: hiperavtomobil, za katerega bomo zagotovo še slišali Infiniti QX50 z edinstvenim motorjem Infiniti QX50 z edinstvenim motorjem Električna deska Stark Mobility Električna deska Stark Mobility, ki je drugačna od drugih električnih desk · · · ·