marvin-meyer-672580-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Vsi imamo radi sončenje, ampak Sonce nas nima vedno rado. V poletnem času sončni žarki kljub zaščiti prepogosto globoko prodrejo v našo kožo , kar povzroča opekline. Zakaj do tega pride?

Da bi se izognili neželenim opeklinam, se oborožite z informacijami o teh najpogostejših in škodljivih mitih o sončenju.

Oblačno vreme

Veliko posameznikov zavede veter in mislijo, da zaščite ni treba nanesti na kožo, ko je oblačno. To je napaka, saj naj bi 80 odstotkov sončnih žarkov prodrlo skozi oblake in doseglo površino Zemlje. To prepričanje pogosto povzroči najhujše sončne opekline, zato je dobro, da se tudi takrat zaščitite s kremo.

Solarij je varnejši od sončenja na soncu.

Nekateri solariju pravijo, da je kuga 21. stoletja. V zahodnih državah ljudje verjamejo, da je solarij bolj varen kot izpostavljenost naravnemu soncu, dejansko pa naj bi bila katerakoli pordelost kože hud odziv na škodljive ultravijolične žarke.

Tanjši sloj kreme je zadosten.

Nanašanje zaščitne kreme, kot da je ta navadna krema, naj ne bi bilo priporočljivo, zato ker ne bo dobro učinkovala. Pomembno je, da se 15 minut, preden se odpravite na sonce, namažete s kremo – tako naj bi bilo dovolj časa na voljo za njeno absorpcijo. Namažite se povsod – ne pozabite na ušesa, obraz, stopala, vrat, lasišče. Pomembna je tudi količina kreme, ki jo nanesete. Več kreme, kot je nanesete, bolje naj bi bilo, a upoštevajte tudi navodila na izdelku.

Enkratno nanašanje sončne kreme je zadostno.

Zaščita zelo hitro izgine s telesa, saj je izpostavljena znoju, morski vodi in vlažnosti okolja. Vsi ti dejavniki vplivajo na to, kolikokrat morate nanesti kremo na telo. Standardna priporočila pravijo, da naj bi se vsake dve uri ponovno namazali. Ker se zelo pogosto zgodi, da na to ljudje pozabijo, je eden od načinov, da se držite urnika, uporaba kreme z višjim zaščitnim faktorjem.

Še eno strogo priporočilo je, da se izogibate soncu od 12.00 do 16.00. V teh urah naj bi bilo sonce najbolj aktivno in  resne sončne opekline so brez ustrezne zaščite neizogibne.

Spreji so boljši kot kreme.

Mnogi mislijo, da so spreji najboljša oblika zaščite, ker se hitro absorbirajo in ne puščajo sledi, toda to naj ne bi držalo. Zaradi škropljenja je sloj preveč tanek, zato mnogi deli telesa ostanejo nedotaknjeni in nezaščiteni, kar povzroči opekline. Sprejev tudi naj ne bi smeli uporabljati na obrazu zaradi vdihavanja.

Končno raven trebušček: s to hrano naj bi zmanjšali napihnjenost Končno raven trebušček: s to hrano naj bi zmanjšali napihnjenost Ne ponavljaj istih napak: na ta mesta vedno pozabimo nanesti sončno kremo Ne ponavljaj istih napak: na ta mesta vedno pozabimo nanesti sončno kremo Sončne opekline: najboljši načini za zdravljenje glede na dermatologe. Sončne opekline: najboljši načini za zdravljenje glede na dermatologe teddy-petrosky-430688-unsplash Naravni načini odstranjevanja obraznih dlačic, ki delujejo · · · · ·