najboljši dokumentarni filmi 2016
Kulturni izbor · film

V poplavi dokumentarnih filmov si njihovi oboževalci težko izberemo tiste, ki nas bodo zares nagovorili. Sestavili smo seznam ne samo najboljših dokumentarcev 2016, ampak dokumentarcev, ki jih morate videti. To so najboljši dokumentarni filmi 2016, ki jih v uredništvu stoodstotno priporočamo.

Najboljši dokumentarni filmi 2016:

10. No Home Movie (2015)

Chantal Akerman v nenačrtovanem dokumentarnem filmu spremlja svojo mater do zadnjih trenutkov njenega življenja. Natalia Akerman je kot poljska Židinja preživela internacijo v Auschwitzu in si nato v Bruslju ustvarila družino. Kamera, odložena na to ali ono mizo, jo snema v skrbno urejenem meščanskem stanovanju med dnevnimi opravili in med kuhinjskimi obroki s hčerko Chantal.

9. Gleason (2016)

Steve Gleason, nekdanji igralec ameriškega nogometa, izve da ima ALS (amiotrofično lateralno sklerozo), hkrati pa njegova žena Michel zanosi. Spontano začne s kroniko svojega vedno slabšega zdravja in odraščanja svojega sina. Čeprav zveni kot izjemno žalosten film, je napolnjen s humorjem, k čemur prispeva iskrenost njegovih akterjev.

8. Nuts! (2016)

Nuts! je neverjetna animirana ljudska pripovedka o ljudeh, ki so ‘nasrkali’ na več načinov. Osrednji lik John R. Brinkley je medicinski šarlatan, ki v času velike depresije (1929–1930) obljublja zdravljenje impotence s presaditvijo kozlovih mod.

7. 13th (2016)

Naslov dokumentarnega filma se nanaša na 13. amandma ustave, ki je v ZDA odpravil suženjstvo, razen kot ‘kazen za kaznivo dejanje’. Raziskuje, kako se zasužnjevanje Afroameričanov nadaljuje s pomočjo nenehne kriminalizacije rase.

6. Zero Days (2016)

Dokumentarec Alexa Gibneyja je nedvomno njegovo najbolj natančno delo, kar je posledica njegovih neštetih filmov in izkušenj. Ne samo, da gre za srhljivo razodetje, da so internetne vojne veliko bolj nevarne kot atomske bombe, tudi njegov fokus na virus Stuxnet prikazuje, kako se takšno orožje že uporablja.

5. Under the Sun (2015)

Režiser Mansky je dobil dovoljenje, da opazuje tradicijo družine v Severni Koreji, kjer se mlado dekle pripravlja, da se pridruži mladim pionirjem (Young Pioneer Corps) pri mladinski organizaciji Korean Children’s Union.

PREBERITE ŠE: Najboljši filmi 2016 po izboru uredništva

4. Weiner (2016)

Osramočen politik je tragičen lik, ki je dovoli, da njegovo življenje posnamejo kamere in tako dokumentirajo njegovo vrnitev iz preteklih škandalov, ki jih zaznamuje sexting.

3. Kate Plays Christine (2016)

Ameriška novinarka Christine Chubbuck je leta 1974 naredila samomor pred televizijskimi kamerami. Režiser Greene je pri snemanju dokumentarnega filma o Christine sodeloval z igralko Kate Lyn Sheil (Hiša iz kart), ki ji sledi skozi proces raziskovanja vloge.

2. O. J.: Made in America (2016)

Osrednji del dokumentarnega filma je seveda umor, raziskuje pa tudi njegovo zgodnje življenje in zgodovino rasnih odnosov v ZDA, še posebej v Los Angelesu, kjer se je odvijala pravna drama.

1. Cameraperson (2016)

Gre za edinstvene memoare, ki jih je združila snemalka številnih dokumentarnih filmov. Gre za širok pogled na 21. stoletje in predstavlja mednarodni portret vojne in genocida ter drugih kršitev človekovih pravic.

Častna omemba: Before the Flood (2016)

Igralec, aktivist in glasnik miru Združeni narodov Leonardo DiCaprio se je po vlogi v filmu Povratnik, ki mu je prinesla oskarja, prelevil v akterja in producenta dokumentarca Befor the Flood (Pred potopom), v katerem nas popelje med strokovnjake in politike, da bi razkril razsežnosti problematike, rešitve in stranske učinke podnebnega segrevanja.


filmi, ki najbolj ganejo moške Filmi, ki najbolj ganejo moške zlati globusi 2017 zlati globus 2017 Zlati globusi 2017: znane so nominacije za zlati globus 2017 Amy Schumer bo Barbie Kmalu film o Barbie, ki jo bo igrala Amy Schumer božični filmi Božični filmi, ki si jih boste želeli ogledati! · · ·