Legenda o potopljenem zvonu 2016: na Bledu bodo znova dvignili potopljeni zvon

Dvig potopljenega zvona na Bledu (Foto: Turizem Bled)
Zadnjič posodobljeno: :

Na božični dan se odpravite na Bled in si oglejte priljubljeno tradicionalno predstavo Legenda o potopljenem zvonu. Čudovito osvetljen zvon se bo ponovno dvignil iz globin Blejskega jezera in pričal o žalostni zgodbi, ki je morda še ne poznate.

Pomembne Informacije
Kdaj?

Kje?

Velika Zaka - tribune

Organizator

Turizem Bled

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

brezplačno

Na božični dan na Bledu, tokrat v Veliki Zaki, tradicionalno oživi blejska legenda o potopljenem zvonu. Člani Društva za podvodne dejavnosti Bled z lučkami osvetljen zvon želja pred spektakla željnim občinstvom ponovno dvignejo iz jezerskih globin. Prireditev si je vredno ogledati vsaj enkrat in v polnosti začutiti praznično vzdušje tudi na eni izmed najbolj obiskanih in slikovitih turističnih destinacij v Sloveniji.

Legendo o potopljenem zvonu vsako leto pritegne številne obiskovalce (Foto: Turizem Bled)
Legendo o potopljenem zvonu vsako leto pritegne številne obiskovalce. (Foto: Turizem Bled)
Dvig zvona spremlja pestro dogajanje (Foto: Turizem Bled)
Dvig zvona spremlja pestro dogajanje. (Foto: Turizem Bled)

PREBERITE ŠE: Božična zgodba in žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu

Kaj pripoveduje legenda o potopljenem zvonu?

Tako imenovani zvonček želja je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi. V tem času je na Blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. A do tja ni prispel. Hud vihar ga je potopil z ladjico in čolnarji vred. Še dandanes se zvon včasih v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje, izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa vstopila v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Tistemu, ki s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni ‘gospe z jezera’, se želja izpolni.

Dvig  potopljenega zvona na Bledu (Foto: Turizem Bled)
Dvig potopljenega zvona na Bledu (Foto: Turizem Bled)

Dodatne Informacije

Več informacij:
Bled.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Velika noč v Nemčiji: nenavadni in edinstveni velikonočni običaji