fbpx

Prižiganje prazničnih lučk v Ljubljani: kdaj je prižig lučk 2022?

Foto: envato

Veš kdaj se prižgejo lučke v letu 2022?! November je mesec, ko počasi že začenjamo z veselim pričakovanjem božičnih in novoletnih praznikov. Tradicija, ki se je še posebej veselimo, je prižig lučk v Ljubljani- dan, ko prestolnico okrasijo praznične lučke v oblikah čudovitih struktur in likov. Pozanimali smo se, kdaj je prižig lučk 2022.

Konec novembra je čas, ko naša prestolnica zažari v soju prazničnih lučk. Božične lučke, ki tvorijo zanimive oblike, mestne ulice napolnijo z božičnim vzdušjem in tako razveselijo ne le prebivalce, ampak tudi obiskovalce in turiste. Prižig lučk velja za posebno tradicijo, ko se množice odpravijo na Prešernov trg ali pa ob toplem napitku opazujejo trenutek, ko Ljubljana prevzame praznično podobo.

Ljubljana bo kmalu zažarela v prazničnih lučkah Foto: Janez Zalaznik / visitljubljana.com

Kdaj je prižig lučk 2022?

Prižig lučk bo letos potekal en dan prej kot lani, in sicer 25. novembra 2022 (petek pred prvo adventno nedeljo). Tudi tokrat bo mesto zažarelo v umetniških oblikah, imenovanih Osnovni gradniki okrasitve, ki so delo avtorja Zmaga Modica. Razstava bo nekoliko drugače razporejena kot lani in povezana v nove nize, sestavljalo pa jo bo približno 850 skulptur in likov.

  • Kje bodo novoletne lučke letos prižgane 2022
  • Kdaj se letos prižgejo v slovenskim mestih lučke 2022
Lučke bodo sestavljene v umetniške oblike Foto: Janez Zalaznik / visitljubljana.com

Novoletna okrasitev in dogodki Ljubljana 2022

Ljubljane pa ne bodo krasile le božične lučke: polepšalo jo bo tudi 10 smrek (največja bo tradicionalno stala na Prešernovem trgu) in 79 Zelenih dreves, ki jih bomo lahko našli na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici- ta božična drevesa se bodo po praznikih vrnila v naravo. Na Gallusovem nabrežju bomo v prazničnem času lahko občudovali tudi prelepe jaslice iz slame. Jaslice so unikatno ročno delo umetnika Antona Kravanje, njihova posebnost pa so figure v naravni velikosti.
Obiskali bomo lahko tudi ljubljanski Praznični sejem. Le-ta bo po zadnjih podatkih svoja vrata odprl na dan prižiga lučk (25. 11.), trajal pa bo vse do januarja. Našli ga bomo na Bregu in Petkovškem nabrežju, poleg daril pa si bomo tam lahko priskrbeli tudi kuhano vino in drugo gostinsko ponudbo.
Na božični večer bo potekal še tradicionalni božični koncert pred Magistratom. Pričel se bo ob 17. uri, prireja pa ga Staroljubljanski zavod za kulturo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Tako kot v preteklih letih je vstop prost.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.