mars-rover-curiosity-science
V zraku · buzz buzz

Vas zanima, kako je videti “ekskurzija” na Mars? Nasa vas popelje po površju rdečega planeta z videom 360-stopinjske panorame iz perspektive roverja Curiosity. V videu lahko vidite raznoliko površje Marsa – tako peščene sipine kot skalnato površje.

Rover Curiosity je znan tako po osupljivih fotografijah Marsa kot selfijih, ki jih pošilja na Zemljo. Avtoportret, ki ga je nedavno posnel, prikazuje to vesoljsko vozilo v velikosti avtomobila, kako zbira pesek peščenih sipin, ki bo znanstvenikom pomagal bolje razumeti geološko sestavo in zgodovino Marsa.

Tokrat so iz fotografij, ki jih je Curiosity posnel, zmontirali video, ki omogoča 360-stopinjski pogled na površje rdečega planeta.

PREBERITE ŠE: Slovensko znanje na Marsu!

Panorama je posneta v bližini peščenih sipin Namib in prikazuje pester relief Marsa s kamnitim površjem, peskom pa tudi gorami v daljavi. Pri Nasi so ugotovili, da sipine migrirajo tudi za 1 meter na leto, tako da jih zdaj podrobneje proučujejo, preden se rover Curiosity vrne na Mount Sharp, goro na Marsu, kjer je leta 2012 prvič pristal.

Kako spakirati obleke v nogavico? Kako spakirati hlače, majico in spodnje perilo v nogavico? Prvakinja baleta Misty Copeland poustvarila slike Edgarja Degasa. Primabalerina Misty Copeland kot lik z Degasevih slik Atraktiven razgledni stolp na Češkem Sky Walk: atraktiven razgledni stolp s toboganom Nenavadne ročne ure iz vsakdanjih predmetov Vsakdanji predmeti kot ročne ure ·