james-turrel-berlin
Utrip mesta · arhitektura

Ameriški umetnik James Turrell se ukvarja s svetlobo in prostorom. S svojimi umetniškimi deli nas navdušuje že več kot pol stoletja. Pravi: ”Moja dela so vaše videnje in ne toliko moje, čeprav je vaše videnje plod mojega.” Eno od Turrellovih zanimivejših del je zdaj mogoče videti v Berlinu, natančneje na pokopališču Dorotheenstadt.

Turrell je namreč tamkajšnjo spominsko kapelo ‘opremil’ na svoj način, tako da ta bogoslužna zgradba zdaj ne spominja na tiste klasične. Kapelica, ki je obkrožena z grobovi znanih pesnikov, umetnikov in filozofov, stoji na sredini pokopališča. Vsak večer ob 21. uri se na kapeli prižgejo luči in uprizorijo zahajanje sonca v Berlinu. LED-svetloba se počasi preliva iz turkizne v temno modro, rdečo, roza in goreče oranžno barvo. Predstava traja 2 uri, tako da lahko vsi obiskovalci doživijo to edinstveno izkušnjo. Turrellu je uspelo združiti staro in novo. Doživljanje futurističnih barv in svetlobe na pokopališču bi lahko opisali kot sprehod po vesoljski ladji, parkirani nekje na divjem zahodu pred 150 leti.

Če ste namenjeni v Berlin, pokukajte še tja.

Galerija – Neonska kapela v Berlinu

Neonska kapela v BerlinuOdpri galerijo
metalocus_casacubo_10_1268 Stopnišča kot iz sanj Turtle Tail Drive: božanska vila na repu otoka Turtle Tail Drive: božanska vila na repu otoka Neobičajna hišica na drevesu Najbolj neobičajna hišica na drevesu shutterstock_295742825 10 neverjetnih premičnih mostov na svetu · · · · ·