cleyton-ewerton-XpQ-IOtJJmg-unsplash
V zraku · buzz buzz

Pod težo patriarhalne družbe se hitro zgodi, da se ženske opravičujejo za stvari, za katere se nimajo kaj opravičevati. Počnete tudi vi isto?

Ko rečeš »ne«. Ko ženska reče »ne«, se za to velikokrat počuti krivo. Pa se ne bi smela. Če ne želiš z nekom na zmenek ali v posteljo in zato rečeš »ne«, nisi naredila nič, zaradi česar bi se morala komu opravičiti.

Da imaš rada ženska ali moška opravila. Velikokrat se deklice in dečke sili v hobije, ki so bolj pripisani njihovemu spolu. Če je ženski zelo všeč delo v avtomobilskem servis centru, je lahko okolica nanjo samo ponosna.

Da nisi naličena. Si se kdaj počutila, kot da si prekršila neko normo, ker se nisi naličila? Kot da se ne potrudiš dovolj, da bi bila videti lepa za poseben dogodek? Ni pravično, da se tako počutiš in ni se ti treba opravičevati, če nisi naličena.

Za izbiro hrane. Ali si vegetarijanka, strastna mesojedka ali pa presnojedka – kaj ješ, je tvoja izbira in zanjo se ni treba nikomur opravičevati.

Da se zabavaš. Če se smeješ, plešeš in skačeš po plesišču, to ne pomeni, da na vsak način želiš pritegniti pozornost, temveč se pač zabavaš. Za to se ni treba opravičiti.

Da si malo sebična. Sebičnost ni nujno slaba, še posebej v zmernih dozah. Če si vzameš čas zase, še ne pomeni, da se moraš zato počutiti slabo in se opravičevati.

Da imaš čustva. Ljudje imamo čustva, ki v veliki meri vplivajo na naše doživljanje sebe in okolice. Včasih prevladujejo čustva evforije, drugič jeza, tretjič na plan pritečejo solze. Za svoja čustva nihče nikomur ni dolžen polagati računov ali se mu opravičiti.

Ko potrebuješ pomoč. Vsak tu in tam potrebuje pomoč drugih ljudi. Ko ženska prosi za pomoč, se ji ni treba opravičevati in se počutiti šibko. Tudi moški velikokrat potrebujejo pomoč, vendar so včasih preveč ponosni, da bi zanjo prosili.

Da imaš drugačno mnenje. Dejstva so dejstva, mnenja pa se lahko od posameznika do posameznika razlikujejo. In tako je tudi prav, saj brez tega ne bi bilo različnosti in možnosti za napredek. Če ima ženska drugačno mnenje od svojih prijateljic, partnerja ali pa večine, se ji za to ni treba opravičevati.

Za svoja oblačila. Ali se pretirano lepo oblačiš ali pa ti je za tvoj videz precej vseeno – nikoli ne moreš ugoditi vsem in vedno se najde nekdo, ki te bo kritiziral. Za svoja oblačila se ni treba opravičevati.

Da si ponosna na svoje dosežke. Ženska, ki čuti ponos do svojih dosežkov, ni prevzetna. Za občutek ponosa se ni treba opravičevati nikomur, saj si za svoje dosežke trdo garala.

Da si zadovoljna s svojim telesom. Če se ti uspe osvoboditi izpod tiranije nedosegljivih lepotnih idealovin ter si zadovoljna s svojim telesom, čeprav to ni popolno, se za to ni treba nikomur opravičevati.

Da ne veš vsega. Nihče ni popoln. Nihče ne ve vsega in vsak se kdaj zmoti. Ne opravičuj se.

Za svoj način življenja. Kakšno življenje želiš živeti? Družinsko, karierno, pustolovsko? Ali boš imela otroke ali ne, je tvoja odločitev. Enako velja za kariero. Nikomur nisi dolžna opravičila.

Za svoje spolno življenje. Tvoje telo je tvoja stvar. In isto velja za tvoje spolno življenje. Nikomur se ni treba opravičevati za količino spolnosti, ki je ali ni prisotna v tvojem življenju.

Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino shutterstock_292935077 Če rad spiš za vikend, si morda daljšaš življenje ishan-seefromthesky-195971-unsplash 5 subtilnih znakov, da morate na dopust že danes 31270347_416082765522745_2761689616577724416_n Zadnjice z bleščicami so trend letošnjega poletja · ·