Nižji moški naj bi bili agresivnejši od višjih, pravi znanost
V zraku · buzz buzz

Očitno je nekaj resnice v pregovoru, da se strup hrani v majhnih stekleničkah – moški, ki jih mati narava ni obdarila z opevano višino, naj bi bili po izsledkih raziskave agresivnejši v primerjavi z ‘velikani’. Imajo ti fantje res Napoleonov kompleks?

V angleškem jeziku obstaja pridevnik “short-tempered” (vzkipljiv, nagle jeze) – in zdaj bomo končno izvedeli več o njegovem izvoru! Znanstveniki so namreč ugotovili, da je višina povezana s stopnjo agresivnosti osebe. In nizkim moškim se bomo očitno morali izogibati v širokem loku.

Ko boste razmišljali o tem, da bi ujezili moškega, spomnite se, da lahko slabo odnesete, sploh če je nizek. Znanstveniki iz Atlante so opazovali 600 moških, starih med 18 in 50 letom. Ugotovili so, da so nizki moški, ki naj bi bili ‘manj možati‘, trikrat bolj nagnjeni k temu, da bi storili kaznivo dejanje. In za to naj bi bil kriv stres, izzvan s stereotipi.

V nekaterih družbah so se uveljavili stereotipi, povezani z nizkimi moškimi, ki naj bi bili manj možati, poženščeni, reve. In ravno jeza, agresivnost in vzkipljivost naj bi služili kot odziv na prepričanja o nizkih moških, ki so se uveljavila v družbi.

Znanost pravi, da so nižji moški agresivnejši zato, da bi nadomestili tisto, kar jim manjka – VIŠINA. Strokovno temu rečejo Napoleonov kompleks (odkril ga je avstrijski psihoanalitik Alfred Adler). Bonaparte naj bi bil zelo nizek moški, ki je svoj kompleks izražal v vojnah in bitkah, o katerih smo veliko brali. Svoje sledi je pustil tudi na našem ozemlju.

Izsledki te raziskave se ujemajo tudi z ugotovitvami evolucijskega psihologa Marka van Vugta, ki je prišel do zaključka, da se obnašajo nižji moški v interakciji z višjimi moškimi agresivnejše. To naj bi se zgodilo zato, ker so nižji moški ranljivejši in so bolj paranoični.

Življenje v družbi, polni stereotipov, ki je osredotočena na lepotne standarde, terja svoj davek. Mnogo ljudi, ki ne dosega tistega, čemur družba reče LEPOTA, podvomi v svojo vrednost. Ne dovolite si, da nenapisana pravila, ki jih noben smrtnik ne more doseči, vplivajo na vašo samopodobo. Vzljubite se takšne, kot ste.

Kaj menite vi? Mislite, da višina ima zvezo z osebnostnimi lastnostmi? So nižji moški v vaši bližini res agresivnejši?


christian-dubovan-Y_x747Yshlw-unsplash 8 simpl pravil bogatašev, zaradi katerih so bogati! Osupljive stvari, ki jih čudni ljudje počnejo drugače Osupljive stvari, ki jih nenavadni ljudje počnejo drugače shutterstock_733052509 Nič kaj glamurozni triki, ki se jih zvezdnice poslužujejo na rdeči preprogi pisarne 10 idej za ustvarjalne sodobne pisarne, ki se bodo najbolj približale duhu vašega dela ·