No Poo – Metoda umivanja las brez šampona-picjumbo.com_veronika3-by-dannie
Utrip mesta · zdravje & lepota

Trenutni trendi v kozmetiki se nagibajo nazaj k naravnemu in k temu stremi tudi metoda ‘No Poo’, ki zagovarja umivanje las brez uporabe šampona. Kemikalij polne produkte tako zamenja voda, soda bikarbona in jabolčni kis.

Vse do poznega 18. stoletja so si ljudje umivali lase le enkrat mesečno. Nekaj desetletij pozneje, ob iznajdbi prvega sintetičnega šampona, so si jih umivali vsaka 2 tedna, v 70-ih letih prejšnjega stoletja pa je norma postala že vsakodnevno umivanje. Danes se mnogi vračajo nazaj k izvornim metodam in uporabi naravnih sestavin, ki las ne poškodujejo. ‘No Poo’ (no shampoo) metoda  iz rutine povsem črta uporabo šamponov in drugih sintetičnih produktov. Namesto tega se lasje umivajo le z vodo in občasno uporabo sode bikarbone in jabolčnega kisa.

Lasje vsebujejo naravna olja, ki so nujna za zdravo in negovano lasišče. Pogosto umivanje in uporaba kemikalij polnih šamponov ta olja povsem odstrani, lasje pa ostanejo v slabi kondiciji. Lasišče zato prične izločati olja v povečanih količinah in prične se začaran krog. Tu pa vstopi ‘No Poo’ metoda. Umivaje las samo z vodo zagotovi čisto lasišče brez poškodb. Namesto, da bi šamponi poškodovali lase in jih oropali naravnih olj, voda očisti lasišče vseh kemikalij in ponovno vzpostavi naravno ravnovesje. To revolucionarno metodo zagovarja tudi večina dermatologov ter frizerskih mojstrov, kar je samo dodatna vzpodbuda.

Mnogo ljudi je sprva zelo skeptičnih, saj je potrebnih od 2 do 6 tednov preden se ravnovesje las spet vzpostavi. V tem času je seveda lasišče lahko videti bolj mastno kot sicer, zato je lase potrebno večkrat počesati, da se olja enakomerno porazdelijo. Mnogi priporočajo tudi uporabo sode bikarbone in jabolčnega kisa, ki sta dobri naravni čistili za lase. Tisti, ki prakticirajo ‘No Poo’ metodo pričajo o tem, da je vredno »potrpeti« nekaj tednov, saj so rezultat bolj mehki, bolj polni in bolj zdravi lasje brez prhljaja.

romantic couple kissing while holding ice cream En poljub – 80 milijonov bakterij Naravna lepota je zakon: lepotni nasveti naših babic, ki veljajo tudi danes Naravna lepota je zakon: lepotni nasveti naših babic, ki veljajo tudi danes Bananas Preveč zrela banana – revolucionarno zdravilo, ki preprečuje nastanek raka iStock_000013635277_Medium Ali smo odvisni od stresa? ·