Apple_MacBook_Pro_update_13in_15in_07122018
V zraku · tehnologija · gadgeti

Apple je v prejšnjem tednu pretresel tehnološki svet in izdal novi različici svojega prenosnega računalnika MacBook Pro. Kaj novega so nam tokrat pripravili pri ameriškem gigantu?

Nova prenosnika se od svojih predhodnikov razlikujeta predvsem po občutno tišji tipkovnici in nekaterih specifikacijah, ki prispevajo k izboljšani učinkovitosti.

15-palčni prenosnik poganja šestjedrni procesor Intel Core i7 ali i9. Manjši prenosnik, ki vsebino prikazuje na 13-palčnem zaslonu, se zanaša na štirijedrni procesor Intel Core i5 ali i7. Prvi deluje s frekvenco do 2,9 GHz (do 4,8 GHz v načinu Turbo Boost), drugi pa s frekvenco do 2,7 GHz (do 4,5 GHz v načinu Turbo Boost).

Oba prenosnika izkoriščata zaslonsko tehnologijo True Tone, ki uravnava belino in svetlost zaslona glede na okolico. Apple je vanju prav tako vključil čip T2. Ta je pomemben pri varnem zagonu računalnika in šifriranju datotek. Veliko pozornosti je pritegnila nova tipkovnica Touch Bar, ki pripomore k večji produktivnosti, hkrati pa je zelo tiha. Oba računalnika ponujata tudi Touch ID, izpopolnjeno funkcijo prepoznavanja prstnih odtisov.

Grafična kartica AMD Radeon Pro 555 s 4 GB prostora na pomnilniku GDDR5, ki je del 15-palčne različice, se ponaša z izjemno zmogljivostjo in odličnim izkoristkom energije. Manjši model v nasprotju s svojim bratom izkorišča grafično kartico Intel Iris Plus 655 s 128 MB DRAM-a. Na SSD-disku večjega prenosnika je 4 TB prostora za shranjevanje, manjšega pa 2 TB.

Osnovna cena 13-palčnega modela je 1.799 dolarjev, medtem ko je za računalnik s 15-palčnim zaslonom treba odšteti 2.399 dolarjev. Informacij o ceni in dostopnosti za slovenski trg za zdaj še ni na voljo.

Številni kritiki so že izrazili svoje mnenje o novih izdelkih podjetja Apple. Prevladujoče je mnenje, da tako opevana tipkovnica Touch Bar ne predstavlja velike razlike. Večina je navdušena predvsem nad specifikacijami, ki jih ponuja MacBook Pro.

Oscar-2 Oscar: koš, ki odpadke loči glede na to, ali jih je mogoče reciklirati Z robotom Care-E se na letališču ne boste izgubili. CARE-E: robot, ki bo olajšal vaše potovanje z letalom Ali menite, da vožnja po vodnem toboganu potrebuje popestritev? VRSlide: pripravite se na vratolomno vožnjo po toboganu 6d405c212f04e8ae42c27e8a440e51e9c59e0e33 HEXA: šestnožni robot, ki bo poskrbel za vaše rastline · · · ·