One bodo uspevale: 10 rastlin za tvoj dom, ki jih NE MOREŠ UBITI
Utrip mesta · dom

Če ste svoj dom spremenili v mavzolej, kjer bivajo “umorjene” rastline, ki ste jih nekako skušali ohraniti pri življenju, a ni šlo, je potem čas, da si omislite takšne bilke, ki jih skorajda ne morete ubiti – z njimi se boste malo ukvarjali, podoba vašega doma pa bo neprecenljivo polepšana.

Imate dobro namero in dajete vse, kar je v vaši moči, da ohranite pri življenju vaš botanični vrt, a si po mesecih truda znova prislužite naziv morilca – NISTE EDINI! In razlog za to je v tem, da tudi gojenje rastlin zahteva posebno znanje.

Zavedati se morate, da ni vsaka rastlina za vsak dom, torej ne morete gojiti tistega, za kar nimate ustreznih pogojev. In prvi je svetloba, pravijo strokovnjaki – vir svetlobe je vodilo za odločanje, katero rastlino je smiselno prinesti domov in kam jo postaviti. Potem so pomembni še zemlja, vlažnost, okolje …

Izbiranje rastlin je kot izbiranje partnerja. Na svetu je veliko lepih cvetlic, a izbrati morate tisto, ki je vam resnično všeč, ker boste le tako pripravljeni zanjo ustrezno skrbeti. Kemija in “privlačnost” sta neverjetno pomembni, a pomembna je tudi sposobnost, da rastlina preživi težke pogoje in “vašo občasno slabo voljo”.

Obstajajo rastline, ki jih skorajda ne morete ubiti – predvsem takšne, ki imajo dolge zelene liste, ki nakazujejo, da je rastlina sposobna izvajati učinkovito fotosintezo tudi v prostorih, kjer je manj svetlobe. In takšne rastline ne potrebujejo veliko vode, pravijo strokovnjaki.

Če veliko odsotni od doma, je potem dobro, da najdete takšno, ki ne potrebuje pogostega zalivanja. Tovrstne rastline namreč črpajo hranila iz svojih listov namesto korenin in se jih redkeje zaliva, nekatere celo ne potrebujejo zemlje za rast – torej jih lahko postavite v cvetlični lonec z vodo.

Galerija: Rastline, ki jih skorajda ne morete ubiti

1. Tillandsia xerographicaOdpri galerijo
lovesac LoveSac: puhast “oblak” za hedoniste Sonos-Ikea-Speaker-Gear-Patrol-slide-2 Zvočnik Ikea x Sonos Symfonisk: nagrajen še preden je ugledal luč sveta Te 4 stvari notranji oblikovalci nikoli ne bi imeli v svojem domu Te 4 stvari notranji oblikovalci nikoli ne bi imeli v svojem domu Spomladansko čiščenje: zlati nasveti za svež dom Spomladansko čiščenje: 3 zlati nasveti za svež dom · ·