shutterstock_746150989
V zraku · buzz buzz

Psi v nasprotju z mačkami veljajo za nadvse inteligentna bitja, ki se zelo navežejo na svoje lastnike. Če je verjeti novi raziskavi, pa je nanje treba začeti gledati s povsem drugačne perspektive.

Čeprav so psi znani po dobro razvitih kognitivnih sposobnostih, pa od drugih živalskih vrst ne odstopajo zaradi visoke inteligence. Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Learning & Behavior, se je osredotočila na primerjavo možganskih funkcij pri psih in sorodnih živali. Verjamemo, da vas bodo njeni izsledki presenetili.

Biologija pse uvršča v tri večje skupine: karnivore oz. mesojedce, skupinske lovce, ki pri iskanju hrane med seboj sodelujejo, in udomačene živali. Glede na to razvrstitev so znanstveniki pse primerjali z bližnjimi živalskimi vrstami, kot so volkovi, divji psi, hijene, mačke, delfini, šimpanzi …

Med raziskavo so pregledali več kot 300 že opravljenih študij, posvečenih kognitivnim sposobnostim različnih živali. Na presenečenje vseh so ugotovili, da so vsi sorodniki psov, kar se tiče inteligence, vsaj enakovredni psom.

Ob tem se vam verjetno poraja vprašanja, zakaj pse vidimo kot najboljše prijatelje, ki nam s svojim razumom vedno stojijo ob strani. Pse ljudje vrednotimo kot ljubeče živali, ki so v nasprotju z divjimi živalmi bolj higienične, zato jim samodejno pripišemo tudi druge pozitivne lastnosti.

Britanska psihologija Britta Osthaus dodaja, da moramo kljub svoji ljubezni do psov še vedno razumeti, da nam s svojimi nasveti ne bodo pomagali pri premagovanju ovir.


shutterstock_536043058 Lahko ta bizarna pisava resnično izboljša vaš spomin? Kreativne ideje, kako uporabiti nenavadne predmete, da nastane res ‘huda’ fotografija Ustvarjalne ideje, kako uporabiti nenavadne predmete, da nastane res huda fotografija Ideje za Halloween 2018, s katerimi boste izvirno okrasili dom. Ideje za halloween 2018, s katerimi boste izvirno okrasili dom shutterstock_744175093 Več ljudi umre zaradi snemanja selfijev kot napadov morskih psov · · · · ·