cover
Kulturni izbor · film

Do najbolj težko pričakovane podelitve nagrad leta nas ločita le še dva dneva in tokrat izpostavljami letošnje nominirance, ki se potegujejo za najboljšo moško in žensko stransko vlogo.

V kategoriji za najboljšo moško stransko vlogo je pet zelo nadarjenih igralcev, ki so v preteklem letu naredili s svojo igro naredili velik vtis in brez dvoma pustili svoj pečat v filmski industriji. Prvi med njimi je Jared Leto, igralec, za katerega je bil film Klub zdravja Dallas (več o zgodbi filma) prvi film po petih letih odmora od snemanj. Toda vloga Rayona, z AIDS-om okuženega transseksualca, se ga je tako dotaknila, da jo je brez pomisleka sprejel. Za njo je moral tako kot njegov soigralec Matthew McConaughey izgubiti drastično število kilogramov, v vlogo pa se je tako vživel, da je v njej ostal ves čas snemanja. S skoraj tridesetimi nagradami, ki mu jih je vloga že prinesla, je Leto eden od največjih favoritov za dobitnika oskarja.

Eden izmed njegovih konkurentov je Jonah Hill, ki je nominiran za svojo vlogo v filmu Volk z Wall Streeta (povezava do napovednika). Igralec je v filmu, ki upodablja življenje borzniške legende Jordana Belforta in njegovega imperija Stratton Oakmont, upodobil Donnija Azoffa, Belfortovega partnerja. To je za zvednika že druga nominacija za oskarja, leta 2011 je Jonah navdušil v filmu Moneyball, v katerem mu je družbo delal Brad Pitt.

Tretji nominiranec za najboljšo moško stransko vlogo je do sedaj še nepoznani Berkhad Abdi, ki mu je pripadla čast, da je v filmu Kapitan Phillips (o zgodbi filma) zaigral ob legendarnem Tomu Hanksu. Gre za še eno filmsko uspešnico, posneto po resničnih dogodkih. Zgodba govori o ugrabitvi ameriške ladje Maersk Alabama, ki so jo leta 2009 napadli somalijski pirati in se osredotoča na odnos med kapitanom Alabame Richardom Phillipsom in kapitanom somalijskih piratov Musom, ki ga vzame za talca.

Bradley Cooper je še eno zveneče ime igralske zasedbe filma Ameriške prevare (napovednik filma). Poleg Amy Adams in Christiana Balea, ki se potegujeta za najboljšo glavno vlogo, je Cooper še en dokaz velikega uspeha, ki ga je film dosegel. Igralec je bil za oskarja prvič nominiran leta 2011, in sicer za vlogo v filmu Za dežjem posije sonce.

Zadnji, toda nič manj pomembni moški nominiranec je Michael Fassbender, ki je v filmu 12 let suženj (več o zgodbi filma) odigral igro svojega življenja. Vloga brutalnega lastnika plantaže v Louisiani, ki kupi svobodnega možakarja, ki so ga ugrabili in prodali v suženjstvo, pa mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja.

V kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo najbolj odmeva ime mlade in nadarjene Jennifer Lawrence za njeno igro v filmu Ameriške prevare. In kljub njeni mladosti je to za Jennifer že tretja nominacija za oskarja. Leta 2010 je bila nominirana za glavno žensko vlogo za film Winter’s Bone, leta 2012 pa slavila kot najboljša ženska igralka za film Za dežjem posije sonce. In če se bodo ugibanja izkazala za pravilna, se ji letos obeta še ena prestižna nagrada.

Sally Hawkins je naslednje ime v omenjeni kategoriji. Igralka si je nominacijo prislužila z odlično odigrano vlogo v filmu Otožna Jasmine (napovednik filma), v katerem ji je pripadla vloga Ginger, ki je sestra pred kratkim ločene in obubožane Jasmine.

Tako kot Meryl Streep je v filmu Avgust: okrožje Osage s svojim nastopom navdušila tudi ameriška ljubljenka Julia Roberts. V filmski uspešnici je upodobila Barbaro Weston, žensko, ki jo jezi njen propadajoči zakon in ki se po smrti očeta vrne v svoj otroški dom. Kljub njenim številnim opaznim vlogam in dolgi igralski karieri, je to za Julio komaj četrta nominacija in prva od leta 2000, ko je igralka prejela oskarja za vlogo v filmu Erin Brockovich.

June Squibb je igralka, ki je filmsko akademijo prepričala s svojo igro v filmu Nebraska (več o filmu), pod katerega se je kot režiser podpisal Alexander Payne. V njem ji je pripadla vloga žene možakarja, ki trpi za demenco in je prepričan, da je zadel milijon dolarjev.

Da je 12 let suženj eden izmed najbolj odmevnih filmov lanskega leta, dokazuje nominiranka Lupita Nyong’o. V resnični in pretresljivi zgodbi je Lupita upodobila Patsey, sužnjo, ki postane objekt brutalnih seksualnih obsesij svojega lastnika.


Film_3_Montevideo_vidimo_se-5 Premiera: Montevideo, se vidimo! moški-cover Oskarji 2014: Igralci, ki se potegujejo za najboljšo moško vlogo cover-oskarji Oskarji 2014: Igralke v boju za najboljšo žensko vlogo Total-Recall-1 Oskarji: Vsi filmi, ki so prejeli oskarja za posebne efekte med leti 1977 in 2013 · · · · · · · · · · ·