Oskarji 2019: vse, kar morate vedeti pred začetkom filmskega dogodka leta
Kulturni izbor · film

Pred vrati so oskarji 2019 – ti se bodo v zgodovino vpisali kot 91. podelitev nagrad, ki jih vse od leta 1927 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. Ali so se med nominiranci za oskarja 2019 znašli tudi vaši favoriti?

Za vas smo na enem mestu zbrali informacije, ki vam pred začetkom podelitve zlatih kipcev Oskarji 2019 nikakor ne smejo ostati skrite.

Kdaj bodo na sporedu oskarji 2019?

Prireditev Oskarji 2019 se bo po lokalnem času pričela v nedeljo, 24. februarja, ob 17.00. V Sloveniji si jo bomo lahko ogledali v ponedeljek, 25. februarja, ob 2.00 zjutraj.

Kdo so nominiranci za oskarja 2019?

Največ nominacij (10) sta si prislužila drama Roma in biografija Najljubša. Prvo je režiral Alfonso Cuaron, drugo pa Yorgos Lanthimos. Sledita jima filma Zvezda je rojena in Mož iz ozadja, ki sta si prislužila po 8 nominacij.

Črni panter je postal prvi film s superjunaki, ki je bil nominiran v kategoriji za najboljši film. Na poti do oskarja mu stojijo Črni KKKlanovec, Bohemian Rhapsody, Najljubša, Zelena knjiga, Roma, Zvezda je rojena in Mož iz ozadja.

Nagrade za svojo delo sta bili deležni tudi novinki na filmski sceni – Lady Gaga (Zvezda je rojena) in Yalitza Aparicio (Roma), ki jima v kategoriji za najboljšo igralko v glavni vlogi družbo delajo še Glenn Close (Žena), Olivia Colman (Najljubša) in Regina King (Mi lahko kdaj koli odpustiš).

Za oskarja 2019 za najboljšo glavno moško vlogo se bodo pomerili Christian Bale (Mož iz ozadja), Bradley Cooper (Zvezda je rojena), Willem Dafoe (Pri vratih večnosti), Rami Malek (Bohemian Rhapsody) in Viggo Mortensen (Zelena knjiga).

Že zdaj je znano, da bo oskar 2019 za najboljšega režiserja pripadel moškemu. Med nominiranci so se namreč znašli Spike Lee (Črni KKKlanovec), Pavel Pawlikovski (Hladna vojna), Yorgos Lanthimos (Najljubša), Alfonso Cuaron (Roma) in Adam McKay (Mož iz ozadja).

Če vas zanima, kdo si je prislužil nominacije v preostalih 20 kategorijah, kliknite tukaj.

Kje bodo potekali oskarji 2019?

Oskarji 2019 bodo potekali v dvorani Dolby Theatre, ki jo najdemo v losangeleški aveniji Hollywood Boulevard.

Zakaj Kevina Harta tokrat ne bomo spremljali v vlogi voditelja?

Ameriški komik se je vodenju oskarjev 2019 odpovedal. Za to potezo se je odločil zaradi številnih kritik, ki jih je v prejel na račun svojih komentarjev, povezanih z LGBTQ skupnostjo. V preteklosti naj bi v svojih nastopih večkrat uporabil homofobne žaljivke, za kar se je kasneje tudi opravičil.

Kako bo izgledala prireditev oskarji 2019 brez gostitelja?

Podelitev oskarjev bo prvič v zadnjih 30 letih potekala brez gostitelja. V vlogi napovedovalcev naj bi se preizkusili številni zvezdniki, kot so Chris Evans, Chadwick Boseman, Samuel L. Jackson, Jason Momoa, James McAvoy, Brie Larson, Charlize Theron, Emilia Clark, Daniel Craig, Jennifer Lopez in še mnogi drugi. Mnoge informacije zaenkrat še ostajajo skrite.

Kdo so favoriti?

Oskar za najboljšo izvirno pesem je že tako rekoč oddan. Če ne bo prišlo do preobrata, si ga bosta za pesem Shallow iz filma Zvezda je rojena verjetno prislužila Lady Gaga in Bradley Cooper.

Stavnice največ možnosti pripisujejo Zeleni knjigi (najboljši film), Alfonsu Cuaronu (najboljši režiser), Ramiju Maleku (najboljši igralec) in Glenn Close (najboljša igralka).

Kdo bo nastopal na prireditvi oskarji 2019?

Prireditelji so že razkrili podrobnosti programa. Največ pozornosti bo gotovo vzbudil nastop Lady Gaga in Bradleya Cooperja, ki bosta skupaj zapela uspešnico Shallow. Na odru bomo videli tudi Jennifer Hudson, Gillian Welch, Dawid Rawlings in poseben gost, katerega ime zaenkrat ostaja skrivnost.

Katere nagrade po prvotnem načrtu naj ne bi bile podeljene med uradnim prenosom?

Organizatorji so veliko prahu dvignili z napovedjo, da bodo oskarji za najboljšo fotografijo, najboljšo montažo, najboljši kratki film in najboljšo masko in pričesko, podeljeni med odmori za oglase.

Skupina režiserjev, v kateri so se med drugim znašli Quentin Tarantino, Spike Lee in Martin Scorsese, je na naslov Akademije poslala odprto pismo, v katerem je organizatorje prosila, da vse kategorije ostanejo del uradnega prenosa. Kampanja je bila uspešna, saj je organizacija pod vodstvom Jona Baileya potrdila, da je svojo prvotno odločitev razveljavila.


10+ nerealnih stvari, ki se ženskam vedno zgodijo v filmih 10+ neresničnih stvari, ki se ženskam vedno zgodijo v filmih the-godfather Oskarji: 14 hollywoodskih zvezdnikov, ki so zavrnili oskarja ali pa bojkotirali podelitev image-w1280 7 top filmov, ki jih je navdihnil Dostojevski 8-mile 10 stvari, ki jih o Eminemovem filmu 8 milj najverjetneje niste vedeli ·