fbpx

Filmi z največ oskarji: najboljši filmi zadnjega desetletja

Filmi z največ oskarji
Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation
Zadnjič posodobljeno:

Oskar je vzdevek za najbolj prestižno filmsko nagrado v ZDA, ki jo od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti. V prispevki vam razkrivamo - filmi z največ oskarji v zadnjem desetletju,

Pripravili smo retrospektivni filmski maraton s filmi z največ oskarji, kar jih uvršča med najboljše filme v zadnjem desetletju.

Filmi z največ oskarji v zadnjem desetletju

1. Paraziti, 2009

Južnokorejski režiser je blestel z družbeno satiro, ki spremlja revno družino, ki živi v slabih življenjskih razmerah in se skozi splet okoliščin infiltrira v življenje druge izjemno bogate družine. Kdo pa jim jamči, da so edini, ki poleg dela uživajo v tem, kar ponuja razkošna hiša? Duhovita, ganljiva, napeta in pretresljiva drama je navdušila s sugestivnostjo in načinom prikazovanja družbenega prepada, na oskarjih pa je film dobil 4 oskarje – za najboljši mednarodni film, najboljši izvirni scenarij, najboljšo režijo in najboljši film nasploh.

2. Birdman, 2014

Birdman je zmagal na 87. podelitvi oskarjev in domov odnesel 4 oskarje. Poleg režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja so nagrade prejeli ustvarjalci za najboljši scenarij in fotografijo, film pa se je okronal s ključno nagrado – za najboljši film tistega leta. Zaplet sledi Michaelu Keatonu v vlogi Riggana Thomsona, kreativca, ki upa, da bo njegova produkcija na Broadwayu dala nov zagon njegovi karieri. Premiera se bliža, on pa naleti na kup ovir. Zaradi igralčeve poškodbe mora najeti nenavadno zamenjavo (Edward Norton), hkrati pa se mora ukvarjati s svojo punco, hčerko in bivšo ženo.

3. Bohemian Rapsody, 2018

Težko pričakovani film je sprožil plaz pohval na račun igralca Ramija Maleka, njegov cilj pa je bil prikazati fenomen Queenov in Freddieja Mercuryja. Čeprav po mnenju mnogih film Freddiejeve zgodbe ni prikazal v celoti, so ga fantastična igralska zasedba in impresivne glasbene točke naredile nepozabnega. Širše občinstvo ga je hitro uvrstilo med favorite leta, filmski kritiki in dolgoletni kronisti slavne skupine pa so opozorili na številne pomanjkljivosti. Kljub temu je film osvojil 4 oskarje v kategorijah za najboljše mešanje zvoka, najboljšo montažo zvoka, najboljšo montažo in najboljšega igralca (Malek).

4. King’s speech, 2010

Film s Colinom Firthom v glavni vlogi je osvojil skupno 4 oskarje in skupaj z Inception leta 2010 dosegel največji triumf tistega leta. Poleg tega, da je bil najboljši film, je bil nagrajen tudi za najboljšo režijo, glavnega igralca in izvirni scenarij. Zgodba temelji na resnični zgodbi in spremlja angleškega princa Alberta (Firth), ki mora naslediti prestol in postati kralj Jurij VI., govorna napaka pa mu predstavlja velik pritisk. Njegova žena Elizabeth (Helena Bonham Carter) najame profesionalnega igralca in terapevta (Geoffrey Rush), da mu pomaga rešiti težavo, odnos med moškima pa preraste v malo verjetno prijateljstvo.

5. The Artist, 2011

Na podelitvi nagrad leta 2011 se je The Artist izenačil s Scorsesejevim Hugom in osvojil 5 oskarjev, vključno z najboljšim filmom. Nagrajen je bil tudi v kategorijah najboljša avtorska glasba, kostumografija, glavni igralec in režija. Postal je prvi film francoske produkcije z nagrado v glavni kategoriji, občinstvu pa je predstavil črno-belo sago o igralcu Georgeu Valentinu (Jean Dujardin). Občinstvo ga obožuje, je največja zvezda dvajsetih let prejšnjega stoletja, na snemanju filma pa se zaljubi v mlado igralko Peppy Miller (Berenice Bejo). Vendar se stvari v svetu in filmski industriji spreminjajo. Pojav zvoka v filmih te zaljubljence oddalji, saj z rastjo Peppyjeve kariere Georgeova počasi tone v pozabo.

6. Hugo, 2011

Legendarni Martin Scorsese je za film Hugo prejel 11 nominacij za oskarja. Čeprav je prejel enako število oskarjev (5) kot prej omenjeni The Artist, je Hugo večinoma zmagal v tehničnih kategorijah, kot so najboljše mešanje zvoka, montaža zvoka, najboljši vizualni učinki, najboljša umetniška režija in kinematografija. Ko govorimo o množičnem občinstvu, ostaja eden Scorsesejevih najmanj prepoznavnih filmov. Zgodba spremlja zapuščenega dečka Huga Cabareta (Asa Butterfield), ki živi za zidovi železniške postaje v tridesetih letih prejšnjega stoletja v Parizu. Ima nalogo vzdrževati veliko uro na postaji, a prava misija se začne, ko želi odkriti skrivnost svojega pokojnega očeta (Jude Law). Hugo se poda na pustolovščino, da bi razkril skrivnost in našel kraj, ki ga lahko končno imenuje dom.

7. Mad Max, 2015

Mad Max je specifičen zaradi načina snemanja, pa tudi zaradi odnosa med Tomom Hardyjem in Charlize Theron. Leta 2015 so o njem pisali po zaslugi kar 6 oskarjev. Večina osvojenih nagrad je tehnične narave – najboljše mešanje zvoka, montaža zvoka, šminka, kostumografija, produkcijska zasnova in najboljša montaža. Film je spremljal Furioso, ki leta po propadu civilizacije načrtuje pobeg s tiranovimi ženami in se mora združiti z nekdanjim ubežnikom in samotarjem Maxom Rockatanskyjem (Hardy).

8. La La Land, 2016

Muzikal Damiena Chazella je prejel fascinantnih 14 nominacij, s čimer je postal največkrat nominiran film vseh časov, poleg Vse o Evi in ​​Titaniku. Osvojil jih je kar 6 oskarjev, med njimi oskarje za produkcijsko zasnovo, najboljšo izvirno pesem, kinematografijo, izvirno glasbo, najboljšo igralko in najboljšo režijo. Predvsem pa neustavljivo očarljiva La La Land pripoveduje zgodbo o paru – mladi Mii, ki želi postati igralka, in Sebastianu, ki sanja o lastnem jazz klubu. V Los Angelesu poskušata uspeti kot posameznika, pa tudi kot par, na tej poti pa se pogosto soočata z različnimi ovirami.

9. Gravity, 2013

Graviry je film, ki je prejel kar 7 oskarjev. Dominiral je v tehničnih kategorijah, kot so mešanje zvoka, montaža zvoka, vizualni učinki, pa tudi avtorska glasba, montaža, kinematografija. Vrhunec večera je bila zmaga Alfonsa Cuarona v kategoriji najboljše režije. Zgodba spremlja Sandro Bullock v glavni vlogi inženirja Ryana Stona, ki se odpravi na prvo vesoljsko misijo. Njenega poveljnika igra Matt Kowalsky (George Clooney), za katerega naj bi bila to zadnja misija pred upokojitvijo. Vendar je njihovo plovilo uničeno in na koncu ostanejo brez kakršne koli povezave z Zemljo. Po začetnem strahu in paniki spoznata, da je njuna edina rešitev, da se odpravita dlje v vesolje.

10. Everything Everywhere All at Once, 2022

Letošnji zmagovalec oskarjev, film Everything Everywhere All at Once, je po neverjetni nominaciji v kar enajstih kategorijah, pobral 7 oskarjev in se izenačil s filmom Gravity iz leta 1013. Absurdna, filozofska, žanrsko spremenljiva akcijska komedija je na nekatere pomembne načine spremenila podobo nagrad. Vključujoča zgodba o kitajsko-ameriški družini, queer romanci in izkoriščanju moči ljubezni, da preživi revizijo davčne uprave in reši multiverzum, je bila edinstvena uspešnica in njena legenda bo od tu naprej verjetno le rasla. Oboževalci in kritiki so pohvalili skoraj vse vidike filma in že ga imenujejo postmoderna klasika. Redko je film znan po svoji akciji, humorju in srčnosti in očitno si je zaslužil vsako nominacijo in poznejšo zmago.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.