fbpx

Oskarji 2023: Everything Everywhere All at Once je dominiral na 95. podelitvi oskarjev

Foto: imdb

95. podelitev oskarjev je bila noč, ki si jo je treba zapomniti, saj so se največja imena in najsvetlejše zvezde Hollywooda zbrala, da bi proslavila najboljše med najboljšimi v kinematografiji. V noči zmag in presenečenj je film Daniela Kwana in Daniela Scheinerta "Everything Everywhere All At Once" postal veliki zmagovalec, saj je domov odnesel pet nagrad, vključno z najboljšim filmom. Brendan Fraser, Michelle Yeoh in Jamie Lee Curtis so prav tako prejeli najvišje igralske časti za svoje izjemne nastope v letošnjih filmih. Poglejmo komu so se podelili Oskarji 2023.

Kot se spodobi so Oskarji 2023 ponovno postregli s trenutki sreče, zmage in presenečenja. Glede na statistiko panoge je letošnja podelitev oskarjev zabeležila 20-odstotno rast gledanosti v primerjavi z lanskim letom. Slovesnost si je po ocenah ogledalo 35 milijonov gledalcev po vsem svetu, kar jo uvršča med najbolj gledane dogodke leta.

Oskar 2023 za najboljši film: Everything Everywhere All at Once

Nagrado za najboljši film prejel “Everything Everywhere All at Once”, film, ki kljubuje žanru in združuje znanstveno fantastiko, akcijo, dramo in komedijo v vznemirljivo in čustveno kinematografsko izkušnjo. Film sta režirala Daniel Kwan in Daniel Scheinert, produciral pa ga je Kwan, Scheinert in Jonathan Wang. V filmu igrajo Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis in Ke Huy Quan.

“Everything Everywhere All at Once” je prejel pohvale kritikov zaradi inovativnega pripovedovanja zgodb, osupljive vizualne podobe in izjemne izvedbe. Sledi zgodbi o upokojeni ženski po imenu Ling, ki odkrije, da je močno bitje, ki lahko potuje med več dimenzijami. Ko pluje skozi te različne svetove, se mora soočiti tudi s travmo svoje preteklosti in odgovornostmi, ki jih prinašajo njene novoodkrite sposobnosti.

Film je prejel skupno osem nominacij za oskarja, vključno z najboljšo režijo, najboljši izvirni scenarij, najboljšo igralko za Michelle Yeoh in najboljšo stransko igralko za Jamie Lee Curtis in Stephanie Hsu. Poleg nagrade za najboljši film je film prejel tudi nagrade za najboljšo igralko, najboljšega stranskega igralca za Ke Huy Quan, najboljšo filmsko montažo in najboljšo izvirno pesem za “This is a Life” Ryana Lotta, Davida Byrna in Mitskega.

Oskarji 2023 v ostalih kategorijah

Brendan Fraser je prejel svojega prvega oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi za svojo izjemno vlogo človeka, ki se ukvarja z debelostjo v filmu “The Whale”. Igralec, ki v zadnjih letih kariero ponovno vzpenja, je bil favorit na slovesnosti in napovedi niso razočarale.

Michelle Yeoh je prejela svojega prvega oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi za svojo močno igro v filmu “Everything Everywhere All at Once”. Yeohina zmaga je bila zgodovinski trenutek, saj je postala prva azijska igralka, ki je prejela nagrado v skoraj 25 letih. Igralka je imela ganljiv govor in se poklonila svojim staršem in številnim azijskim umetnikom, ki so jo navdihnili.

Jamie Lee Curtis, ki je v industriji že več kot štiri desetletja, je prejela svojega prvega oskarja za najboljšo stransko igralko za svoj scenski preobrat v filmu “Everything Everywhere All at Once”. Igralska veteranka je imela smešen in iskren govor, v katerem se je zahvalila svoji družini in prijateljem.

Tekma v kategoriji animiranih igranih filmov je bila zelo izenačena, na koncu pa je zmagal “Pinocchio” Guillerma del Tora. Film, ki je nastajal več let, je mračna pripoved klasične zgodbe in vsebuje osupljivo stop-motion animacijo.

V kategoriji najboljšega režiserja sta nagrado domov odnesla Daniel Kwan in Daniel Scheinert za svoje domiselno delo v filmu “Everything Everywhere All At Once”. Vizualno osupljiv in tematsko kompleksen film pripoveduje zgodbo o ženski, ki mora krmariti po več vzporednih vesoljih, da bi svojo družino in svet rešila pred uničenjem. Kwanova in Scheinertova inovativna režija jima je prinesla pohvale kritikov in zdaj še oskarja.

Kategorija najboljšega filma je bila ena najbolj konkurenčnih tega večera, saj se je za željno nagrado potegovalo deset filmov. Na koncu je “Everything Everywhere All Once” postal nedvomni zmagovalec in utrdil svoje mesto enega najbolj inovativnih in prelomnih filmov leta.

Če se premaknemo k tehničnim kategorijam, je nagrado za najboljšo kinematografijo prejel James Friend za svoje delo na “All Quiet on the Western Front”. Osupljiva vizualna podoba filma je z neomajno iskrenostjo in gracioznostjo ujela surovo realnost vojne, s čimer je prijatelju prinesla prvo zmago na oskarju.

Ruth Carter je domov odnesla nagrado za najboljšo kostumografijo za svoje delo pri “Black Panther: Wakanda Forever”, kjer je ustvarila živahne in zapletene obleke, ki so izmišljeni svet Wakande oživele na velikem platnu. To je že četrti oskar za Carterjevo, ki je bila prej priznana za svoje delo pri filmih, kot sta “Malcolm X” in “Black Panther”.

Nagrado za najboljši dokumentarni celovečerni film je prejel “Navalni“, močan in oči odpirajoč film, ki sledi zgodbi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in njegovem boju proti korupciji v njegovi domovini. Film so režirali Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller in Shane Boris, producirali pa so ga Roher, Rae in Boris.

V kategoriji najboljšega kratkega dokumentarnega filma je nagrado prejel “The Elephant Whisperers”, prisrčen in navdihujoč film o skupini ljudi, ki si prizadeva zaščititi in skrbeti za slone v njihovem naravnem okolju. Film je režiral Kartiki Gonsalves, producirala pa sta ga Gonsalves in Guneet Monga.

V kategoriji najboljšega mednarodnega celovečernega filma je nagrado prejel “All Quiet on the Western Front”, nemški film, ki pripoveduje zgodbo o izkušnjah mladega vojaka v prvi svetovni vojni. Film je režiral Edward Berger, produciral pa Malte Grunert.

Paul Rogers je domov odnesel nagrado za najboljšo filmsko montažo za svoje delo na filmu “Everything Everywhere All At Once”, kjer je strokovno združil več časovnih premic in razsežnosti filma, da bi ustvaril brezhibno in očarljivo izkušnjo gledanja.

Adrien Morot, Judy Chin in Annemarie Bradley so prejeli nagrado za najboljše ličenje in frizuro za svoje delo na filmu “The Whale”, saj so ustvarili realistične in osupljive učinke ličenja, s katerimi so osrednji lik filma, morbidno debelega moškega, oživeli na velikem platnu. .

Nagrado za najboljšo glasbo (izvirna glasba) je prejel Volker Bertelmann za svoje delo na filmu “All Quiet on the Western Front”, pri čemer je ustvaril osupljivo in nepozabno glasbo, ki je popolnoma ujela teme in ton filma.

Na splošno je bila podelitev oskarjev 2023 noč, polna vznemirjenja, čustev in proslavljanja nekaterih najboljših filmov leta. Zmagovalci in nominiranci so od prodornih predstav do inovativnega pripovedovanja zgodb dokazali, da je Hollywood tako živahen in dinamičen kot vedno. Ker se industrija še naprej razvija in prilagaja, je ena stvar gotova: čarovnija filma bo vedno trajala.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.