shutterstock_515483344
V zraku · buzz buzz

Inteligentne, uspešne, lepe, s stilom, prijazne, duhovite, ljubeče in razgledane, pa kljub vsemu samske. Kako je mogoče, da so dekleta in ženske, ki bi morale biti po zdravi kmečki pameti najbolj zaželene, samske? So za to krive same ali se je proti njim zarotil cel svet? ‘’Oh, mon cheri, uspešne ženske se ne zaljubljamo,’’ je rekla Coco Chanel. In kaj, če je imela prav? Predstavljamo vam razloge, zakaj pametna dekleta težje najdejo svojega princa na belem konju.

Samska inteligentna dekleta si po vsem svetu razbijajo glavo z vprašanjem, kako je mogoče, da jaz, ki sem pametna, uspešna in med ljudmi veljam za lepo, duhovito in prijazno, še vedno nisem našla svojega princa na belem konju. In kako za vraga je mogoče, da vsi uspešni moški še vedno padajo le na velike dekolteje, pobeljene lase in tiste punce, katerih skupna teža vseh umetnih vsadkov, nohtov in trepalnic je večja od njihove pameti? Na čigavi strani je krivda: moški ali ženski?

Odgovor je: Na obeh!

Pa pojdimo po vrsti. Kaj delajo narobe moški, kaj dela narobe družba in v čem se motijo inteligentne in uspešne ženske same, da ostajajo samske?

1. Inteligentne in uspešne ženske večkrat prezirajo tiste ženske, ki so družino in moža postavile pred svojo kariero in osebnimi uspehi.

Ženske so se dolga stoletja borile za enakopravnost v družbi. Dejstvo, da lahko danes tudi ženske zasedajo menedžerske položaje, ni padlo z neba in zdi se, da večina uspešnih posameznic vidi tiste ženske, ki jim kariera ne pomeni veliko in se raje ukvarjajo s kuhanjem kosila, pranjem umazanih nogavic svojega moškega in pospravljanjem igrač za otroki, kot trape, ki so se v 21. stoletju še vedno pripravljene podrediti moškim in ki sploh ne cenijo truda, ki so ga za enakopravnost v družbi vložile feministke. Narobe. Večina žensk (čeprav so v lovu za uspehi in kariero to globoko potlačile) v sebi nosi žensko energijo, ki pride v paketu skupaj z željo, da bi kdaj pa kdaj življenje preprosto le živele. Brez stresa in brez konstantne tekmovalnosti. In s tem ni prav nič narobe.

2. Inteligentne in uspešne ženske večkrat prevzamejo preveč moške energije in se oklepajo svoje moči in neodvisnosti.

via GIPHY

Če se tega zavedamo ali ne, je družba, v kateri živimo, prežeta z moško energijo. Ženske za svoje karierne uspehe trdo delajo in ko enkrat pridejo do cilja, se zdi, da se uspešne posameznice kar preveč zavedajo dejstva, da moških sploh ne potrebujejo, saj zmorejo in znajo same poskrbeti zase. Pepelka generacije Y v resnici ne potrebuje princa, saj si svoje salonarje Christian Louboutin s 15-centimetrsko peto lahko obuje sama. S svojim zlatim Mastercardom si jih tudi kupi lahko sama. Poleg tega vse vemo, da big girls don’t cry. In vse to je okej, toda le, če se te iste ženske znajo odpreti, v sebi poiskati ranljivost in jo tudi pokazati. Nič ni narobe s tem, če si globoko v sebi v resnici želimo moških, ki bi poskrbeli za nas, čeprav v resnici to znamo same. In nič ni narobe s tem, da nas kdaj stvari tako prizadenejo, da se pač moramo zjokati.

3. Moški vidijo inteligentne in uspešne posameznice kot problematične, težke za vzdrževanje in naporne.

via GIPHY

To je dokazala britanska raziskava s 121 udeleženci. Rezultat je bil nedvoumen: inteligentne ženske so problematične, inteligenti moški pa zaželeni. Zakaj? Če si priznamo ali ne, je moškim želja po dominanci prirojena veliko bolj kot ženskam. In veliko lažje si je podrediti (poenostavljeno rečeno) žensko, ki ne premore veliko pameti, ampak se veliko smeji, svojega moškega obožuje, ne sprašuje preveč, rada in veliko seksa in jo je na splošno ena sama ljubezen in toplina. Ženske, ki zjutraj tečejo, čez dan vodijo uspešno podjetje, popoldne hodijo na jogo, zvečer pa na abonmaje v filharmonijo ali v postelji berejo ruske klasike, pač niso material za ženo, ki bo doma z večerjo pričakala svojega moškega, da se vrne iz službe in mu polizala bojne rane. Razlog, zakaj uspešni moški raje izberejo ‘’neumne’’ ženske, je torej preprost: z njimi ni veliko dela.

4. Nekateri moški se inteligence in uspeha žensk ustrašijo …

Moški ego se ob uspešnih ženskah počuti ogroženega. Ženske z visokim IQ-jem v moških vzbudijo občutek, da se morajo nekako dokazati, kar vodi v tekmovalnost, kdo bo k mizi prinesel več zelencev.

5. … drugi moški pa so preprosto preveč prijazni.

Druga skrajnost so moški, ki so prijazni. Svoje uspešne partnerke podpirajo, jim stojijo ob strani in jih spodbujajo ter jih njihovega uspeha ni prav nič strah. Problem tukaj je, da se pogosto zgodi, da ženska v zvezi tako prevzame preveč moške energije, moški pa preveč ženske in na dolgi rok to le redko zdrži. Tudi če je ženska poklicno uspešnejša od svojega partnerja, si ob sebi želi nekoga, ki bo doma in v postelji še vedno dajal občutek, da je on tisti, ki nosi hlače.

6. V družbi še vedno velja prepričanje, da ženska ne more biti pametna in hkrati seksi, uspešna in hkrati duhovita, karierno usmerjena in hkrati ljubeča do svojega partnerja.

Nekatere stvari preprosto niso združljive. Na trenirko pač ne moreš obuti visokih pet. Ne moreš imeti hkrati kariere in družine. Ne moreš biti in pametna in lepa. Stereotipi, ki so razširjeni v družbi, so velikokrat razlog, da so inteligentne in uspešne punce videne kot preveč resne tečke, ob katerih se ne moreš zabavati in ki le konstantno poudarjajo svoje dosežke. Pametnim in uspešnim posameznicam generacije Y tako danes velikokrat ne preostane nič drugega, kot da ali spustijo standarde in se zadovoljijo z moškim, ki niti pod razno ne ustreza njihovim kriterijem, ali pa ostanejo samske.

Če si inteligentno dekle, ki še vedno ni našla svojega princa, vseeno ni razloga za skrb. Prav vse v življenju se zgodi z namenom in nikoli ne veš: morda je pravi že za naslednjim vogalom.

Tretji iz leve: Jony Ive in desno za njim Steve Jobs. Mark Kawano, nekdanji Applov oblikovalec, odkrito o štirih dizajnerskih mitih o Applu 2390401791294546238 Mercedes AMG GT – športni kupe, ki bo ena od zvezd Sonyjeve igrice Drive Club Central Perk: Friends — New York. Najdete ga pod imenom Eight O’clock Coffee in je sveže odprt zato priporočamo predhodno najavo oz. rezervacijo. 12 znamenitih restavracij in lokalov iz TV serij, ki so resnični cloud-forced-perspective-optical-illusions-34 Domiselne fotografije oblakov z uporabo optične iluzije