Piëch Mark Zero
Utrip mesta · mobilno

Piëch Automotive je povsem nova avtomobilska znamka, ki je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila električnega športnika z imenom Mark Zero. Gre za prvi model iz linije električnih avtomobilov te znamke, ki se lahko pohvali s tem, da se njegova baterija napolni v 5 minutah. V naslednjih treh leti pa lahko pričakujemo še dva modela.

Piëch Mark Zero je električni športni ‘grand tourer’, ki je namenjen popotovanju v stilu. Koncept poganjajo trije elektromotorji – tisti na prednji osi priskrbi 150 kW (201 KM) moči, na zadnji osi pa imamo dva sinhrona elektromotorja, ki priskrbita še dodatnih 150 kW (201 KM) moči.

Za pospeševanje od 0 do 100 km/h potrebuje Mark Zero zgolj 3,2 sekunde, njegova končna hitrost pa znaša 250 km/h.

Baterije imajo dovolj energije za do 500 kilometrov dolgo pot, po WLTP (globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila) meritvah. Po navedbah Piëcha naj bi Mark Zero uporabljal povsem novo različico baterijske celice, ki se ob polnjenju in praznjenju skorajda nič ne segreva.

Za polnjenje do 80 % kapacitete naj bi potrebovali zgolj 5 minut, kar je le malenkost dlje kot točenje goriva v avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje. Ker baterije ne potrebujejo dodatnega ohlajanja, je dovolj hlajenje s pomočjo zraka. Zaradi tega je baterijski sistem za 200 kilogramov lažji v primerjavi z baterijskimi sistemi ostalih proizvajalcev. Celotna teža električnega avtomobila tako znaša zgolj 1800 kilogramov.

Del baterij je nameščen na dno sredine avtomobila, drugi del pa okoli zadnje osi, kar pomeni, da je razporeditev teže enaka kot pri klasičnih športnih avtomobilih. Temu primerno je nizko sedenje za volanom.

Piëch Automotive sodeluje z več podjetji, še posebej na področju baterijske tehnologije (eden izmed njih upravlja z eno največjih mrež električnih polnilnic – pod okriljem jih imajo 210.000 v kar 300 mestih). Zahvaljujoč modularni gradnji je mogoče zamenjati baterije s sistemom z vodikovimi celicami ali zamenjati elektro motor za hibridnega. V prihodnje nameravajo to platformo ponuditi v uporabo tudi drugim proizvajalcem avtomobilov.

Piëch Automotive načrtuje tri modele električnih avtomobilov v svoji ponudbi. Prvi je predstavljeni dvosedežnik Mark Zero, sledila pa mu bosta še štirisedežni avtomobil in športni SUV. Možno je tudi, da nas presenetijo in predstavijo električni poltovornjak ali kabriolet.


Alfa Romeo Tonale Alfa Romeo Tonale: Alfina hibridna prihodnost Bugatti La Voiture Noire Bugatti La Voiture Noire: ta hip najdražji avtomobil na svetu, ki stane … Range Rover Sentinel Range Rover Sentinel: premična luksuzna trdnjava smart Forease+ Smart Forease+: kabriolet je dobil privlačno streho za vse vremenske razmere · ·