Pirelli Connesso
Utrip mesta · mobilno

Tudi pnevmatike postajajo pametne. Če Goodyearove sferične še nekaj časa ne bodo zapeljale na ceste, pa je Pirelli v Ženevi že predstavil takšne, ki bodo na delu kmalu. Gume imajo vgrajen čip, ki omogoča komunikacijo z voznikom, ki je vedno na tekočem z njihovim stanjem.

Avtomobili nam s svojo tehnologijo priskrbijo marsikateri podatek tako o stanju na cesti kot tudi o vedenju motorja. O pnevmatikah pač ne, čeprav te igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju varne vožnje. Pirelli želi to spremeniti.

V Ženevi je predstavil tehnologijo Pirelli Connesso. To bodo sprva vgradili v pnevmatiki P Zero in Winter Sottozero, svoji najboljši letni oz. zimski gumi, pozneje pa je bodo dobile tudi druge.

PREBERITE ŠE: Izšel je Pirellijev koledar 2017 – prvič brez golote in brez ličil

Vgrajeni senzorji bodo beležili številne podatke o pnevmatikah, kot so temperatura, tlak, obraba in obremenitev pnevmatike, ter odštevali preostale kilometre. Vmesnik bo te podatke dostavljal na pametni telefon. Če ne bo vse, kot bi moralo biti, bo lastnik o tem obveščen. Še več. Connesso vam v primeru okvare pnevmatike predlaga bližnjega vulkanizerja in vas po želji tudi sam naroči.

Galerija – pametne pnevmatike Pirelli:

Pirelli ConnessoOdpri galerijo
Mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu 2017 Mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu 2017 je … Rimac Concept_one (2017) Rimac Concept_One (2017), zdaj še z več mišic Land Rover Project Hero Project Hero: reševalni Land Rover s pristajališčem za dron Pametna pnevmatika Eagle 360 Urban Goodyear je Eagle 360 Urban – pametna pnevmatika v obliki krogle · · ·