citymagazine-cover
Utrip mesta · arhitektura

Ko trčita umetnost in javno dobro, se velikokrat spišejo izjemne zgodbe in takšna je tudi ta. V New Yorku tržnice niso sicer nič novega, a takšne še niso imeli. Swale, kot so ga poimenovali, je zelenjavni vrt na transportnem plovilu, ki pluje po vodah New Yorka. Svojo pot je začel sicer že lansko poletje, letos pa so ga predstavili v novi, izboljšani podobi.

Ideja se je porodila Mary Mattingly, vizualni umetnici, ki si je zaželela, da bi sveža zelenjava, brezplačno, postala dostopna vsem prebivalcem mesta. V letošnjem letu je k projektu povabila podjetje Strongbow, proizvajalca jabolčnega vina, in skupaj so Swale spremenili v skoraj 500 kvadratnih  metrov velik zelenjavni vrt; nasuli so na tone zemlje, proda in kamenja, zasadili 8 jablan ter 200 trajnih rastlin. Prav tako bodo obiskovalci lahko izmenjevali različna semena ter kuharske recepte.

Podobne ideje na svetu v takšni ali drugačni obliki sicer že obstajajo in fino je, da imajo ljudje iz velikih mest vedno več možnosti biti v stiku z naravo in zdravim načinom življenja.

Galerija slik – Plavajoči zelenjavni vrt v New Yorku

Plavajoči zelenjavni vrt v New YorkuOdpri galerijo
citymagazine-cover Kako zapraviš 5 milijard dolarjev – vprašaj Apple 2f30452d457048a8e2b0bbff_rw_1920 Skok v vodo iz postelje – s platformo Dream-dive zdaj lahko PikaPlus-cover Slovenska planinska lesena hiška: malo moderneje, kot smo vajeni Pop-up hoteli na Češkem Pop-up hoteli na Češkem, narejeni iz zabojnikov · · ·