Plavajoči zelenjavni vrt v New Yorku

Ko trčita umetnost in javno dobro, se velikokrat spišejo izjemne zgodbe in takšna je tudi ta. V New Yorku tržnice niso sicer nič novega, a takšne še niso imeli. Swale, kot so ga poimenovali, je zelenjavni vrt na transportnem plovilu, ki pluje po vodah New Yorka. Svojo pot je začel sicer že lansko poletje, letos pa so ga predstavili v novi, izboljšani podobi.

Ideja se je porodila Mary Mattingly, vizualni umetnici, ki si je zaželela, da bi sveža zelenjava, brezplačno, postala dostopna vsem prebivalcem mesta. V letošnjem letu je k projektu povabila podjetje Strongbow, proizvajalca jabolčnega vina, in skupaj so Swale spremenili v skoraj 500 kvadratnih  metrov velik zelenjavni vrt; nasuli so na tone zemlje, proda in kamenja, zasadili 8 jablan ter 200 trajnih rastlin. Prav tako bodo obiskovalci lahko izmenjevali različna semena ter kuharske recepte.

Podobne ideje na svetu v takšni ali drugačni obliki sicer že obstajajo in fino je, da imajo ljudje iz velikih mest vedno več možnosti biti v stiku z naravo in zdravim načinom življenja.

Galerija slik – Plavajoči zelenjavni vrt v New Yorku

Dodatne Informacije

Več informacij:
swaleny.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!