shutterstock_518732392
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste prepričani, da vaš losjon ni testiran na živalih? Je šminka veganska? Kako ste lahko prepričani, da je vaša negovalna krema organska? Poskus dekodiranja seznama sestavin vašega najljubšega izdelka za nego kože je velikokrat lahko utrujajoč in neuspešen. Da bi lažje ugotovili, kaj je v resnici v vaši kozmetiki, smo vam na pomoč priskočili z vodičem po organski, veganski, naravni, čisti in kozmetiki iz pravične trgovine.

Kako vedeti, ali je vaša kozmetika res naravna, organska, veganska ali iz pravične trgovine?

Naravna kozmetika

Gre za po navadi najbolj zlorabljen opis v lepotni industriji. Izdelek se namreč lahko označi za naraven, če ima le odstotek naravnih virov, rastlinskih ali mineralnih sestavin. Najboljši način, da natančno veste, kaj je v sami formuli, je, da preverite sestavine. V naravnem izdelku se pričakuje, da bodo vse naravne sestavine na vrhu in vse sintetične sestavine na dnu. Naravni izvlečki bodo imenovani glede na njihovo znanstveno ali latinsko ime, zato preverite kozmetični slovar, če niste prepričani. Da vam bo lažje, posegajte po znamkah, ki jasno navajajo naravni delež sestavin. 100-odstotno naravni izdelki bodo prav tako imeli občutno krajši rok trajanja.

Organska kozmetika

Da se kozmetika označi kot organska, je dovolj le manjši odstotek naravno pridelanih sestavin. Najlažji način, da preverite pristnost izdelka, je, da poiščete logotip Soil Association, ki velja za najstrožji evropski certifikat za organsko kozmetiko (najmanj 95 odstotkov naravno pridelanih sestavin). To pomeni, da se izdelek pridobiva in proizvaja z uporabo trajnostnih, ekološko pridelanih sestavin, da izdelki niso preizkušenih na živalih, so brez surovih kemikalij, nano delcev, parabenov, sintetičnih barvil in umetnih dišav.

Veganska kozmetika

Tudi za to vrsto kozmetike ni pravne ureditve, zato preverite veljavnost same znamke. Najlažje bo, da poiščete logotip Vegan Society. Ta potrjuje, da med sestavinami in med samo proizvodnjo ni živalskih ekstraktov ali živalskih stranskih proizvodov. Prav tako tak izdelek in njegove sestavine niso testirani na živalih. Drugi logotip, na katerega bodite pozorni, je logotip Leaping Bunny. To je tudi edini mednarodno priznani simbol, ki zagotavlja, da pri razvijanju ni bilo opravljenega testiranja na živalih. Treba je omeniti, da izdelek z oznako ‘vegansko’ lahko vsebuje botanične nadomestke oziroma sintetizirane sestavine iz laboratorija.

Čista kozmetika

Na splošno mora biti čista kozmetika brez sulfatov, silikonov, ftaltov, parabenov, pesticidov, naftnih derivatov, umetnih barvil in sintetičnih dišav. V Evropski uniji morajo biti na etiketi navedeni morebitni alergeni, ki lahko povzročijo preobčutljivost (v koncentraciji več kot 0,01 odstotka). Te sestavine so po navadi navedene v poševni pisavi na koncu sestavin.

Kozmetika iz pravične trgovine

Ta oznaka pomeni, da so sestavine – po navadi kokosovo, arganovo, marelično olje, olje iz brazilskih oreščkov, karitejevo maslo – kupljene po pravični ceni. To zagotavlja stabilne plače za lokalne, manjše kmetovalce, ki pridelujejo te izdelke. Ti izdelki so prav tako podpora za družbene projekte, kot je zagotavljanje čiste pitne vode ali izboljšanje zdravstva.

chelsea-fern-716693-unsplash Kaj morate vedeti, če uporabljate samoporjavitvene izdelke? shutterstock_522198199 8 napak, ki jih počnete s kontaktnimi lečami shutterstock_487472545 4 naravni načini, kako se hitreje rešiti belih črt od sončenja jakob-owens-142078-unsplash 3 lahkotne poletne vaje za najbolj vroče dni · · · · ·