regeneracija-foto istock
Utrip mesta · šport · Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste letos uspešni pri iz­polnjevanju novoletnih zaobljub? Če ste odgo­vorili pritrdilno, naj vam najprej čestitamo. Po­kazali ste motivacijo in notranjo moč, ki sta še kako potrebni pri dose­ganju zadanih ciljev. Ali se je morda med vašimi novoletnimi zaoblju­bami znašla tudi redna vadba in rekreacija? Odlično! Odločili ste se torej, da boste naredili nekaj dobrega za svoje zdravje, si osvežili telo in duha. Seveda pa pri tem velja opozoriti, da je tako kot sama aktivnost pomembna tudi rege­neracija telesa, ki sledi po treningu – bodisi po tekaškem, kolesarskem, teniškem, aerobičnem bodisi po vadbi v fitne­su. Telesu moramo na­mreč po vadbi vedno omogočiti hitro obnovo oziroma regeneracijo, saj bo le tako naslednja vadba kar se da učinko­vita

Med vadbo telo spravimo v stresno stanje, kar pomeni, da porušimo marsikatero ravnovesje: s potenjem izgubimo veliko vode in elektrolitov, obremenjene so mišice, še posebej če vadimo z utežmi, na mišičnem tkivu nastanejo mikropoškodbe (“muskelfiber”), med gibanjem pa ne porabljamo le maščob (kar je sicer popolnoma zaželeno), temveč razgrajujemo tudi beljakovine, ki pa so ključne za tiste “seksi” mišice, ki si jih tako želimo. In ker seveda ne želimo, da bi izgubili mišice ali pa zmogljivost za naslednji trening, moramo vse našteto nadomestiti in tako telesu omogočiti pravilno regeneracijo.

PREBERITE ŠE: Nazaj v formo: nasveti in namigi za začetek telesne vadbe

Uspešna regeneracija vključuje številne presnovne in fiziološke procese, med najpomembnejše pa spada prehrana. Ta mora ob pravem času in v pravih količinah telesu zagotoviti vse hranilne snovi, ki so potrebne za optimalno podporo regeneracijskim procesom. Obrok po treningu je tako za športnika najpomembnejši obrok v celem dnevu. Zelo pomembno je, kakšen bo ta obrok, kako bo sestavljen. Obrok naj bo tako takoj pri roki in naj vsebuje hrano, bogato z enostavnimi ogljikovimi hidrati. Namesto po klasičnih ogljikovih hidratih lahko posežemo po tistih, ki imajo več beljakovin, kot so kvinoja, bulgur, ajda in pira. Od beljakovin si lahko privoščimo meso, ribe, jajca ali skuto. Ne pozabimo na sadje in oreščke, namesto kruha pa lahko izberemo sir.

Če imamo po vadbi težave z apetitom, izberimo odličen rehidracijski oziroma regeneracijski napitek. Ta naj vsebuje tako enostavne ogljikove hidrate kot kakovostne beljakovine. Ogljikovi hidrati bodo poskrbeli za polnjenje glikogenskih zalog, beljakovine pa za obnovo in rast mišic. Poleg energije je treba takoj po vadbi nadomestiti izgubljeno vodo in elektrolite. Pomembno si je zapomniti, da v prvih treh urah po vadbi ne smemo biti lačni in žejni, saj bi to pomenilo podaljšan čas regeneracije in nevarnost slabitve imunskega sistema.

Pa ne pozabite:

Ves dan je treba telesu zagotavljati vsa ustrezna hranila, torej tako tekočino (vodo), ogljikove hidrate in beljakovine kot zdrave maščobe, vitamine in minerale. Le tako bomo na pravi in dobri poti k želenemu cilju.

Zlate smuči Foil Oro-Nero Foil Oro-Nero: smuči z zlatim okovjem za 12 tisoč evrov Smučarski skoki v tandemu Slovenca izvedla prvi smučarski skok v tandemu v zgodovini! Kolesarji proti vetru Orkanski veter kolesarje ustavil in razmetaval kot listje Trismučnik Hillstrike snowtrike Hillstrike Snowtrike: slovenski trismučnik na Kickstarterju