shutterstock_187218467
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nekateri imajo srečo, da jim ortodont popravi zobe v otroštvu. Še večjo srečo imajo tisti, ki imajo naravno dovolj poravnane zobe, da ortodontskih aparatov ne potrebujejo. Na koncu te razporeditve sreče glede zob pa so ljudje, ki si še v odrasli dobi želijo zobnega aparata. Če spadaš v to skupino, si nujno preberi, kaj moraš nujno vedeti, preden se odločiš za zvezdice!

Razmišljaš o zobnem aparatu? Zagotovo se v tvoji glavi skriva kar nekaj vprašanj, na katere smo poiskali odgovore pri zobozdravnikih in ortodontih!

Preden se odločiš za zvezdice, moraš nujno vedeti tudi to …

Zvezdice zahtevajo več ustne higiene. Aparat sam po sebi naj ne bi poškodoval zob, vendar lahko zobje hitreje postanejo črvivi, če jih ne čistiš pravilno. Zvezdice zahtevajo več časa za čiščenje.
Zvezdice moraš nositi kar nekaj časa. Zvezdice so učinkovite na dolgi rok le, če pri njih vztrajaš (enkrat, ko jih imaš, tako ali tako nimaš druge izbire). V povprečju imajo ljudje zvezdice 1,5–2 let.

Ali pritrjevanje zvezdic boli? Proces pritrjevanja zvezdice naj ne bi bolel, vendar je kljub temu naporen. Traja približno eno uro ali več (odvisno od posameznika). Najbolj neprijetni naj bi bili dnevi po pritrditvi aparata.
Ortodonta boš moral/-a redno obiskovati. Zvezdni apart je potrebno redno »zategovati«, zato bodo tvoji obiski k ortodontu postali že skoraj navada.

Včasih je potrebno odstraniti modrostne zobe. V nekaterih primerih je potrebno pred pritrditvijo zvezdic odstraniti modrostne zobe. Ali je to potrebno ali ne, ti bo povedal tvoj zobozdravnik/ortodont.
Kaj se zgodi z zobmi po odstranitvi aparata? Po odstranitvi zvezdic mora večina ljudi nositi še žičko, ki je pritrjena na zadnji del zob in se tako ne vidi. Ta žička preprečuje, da bi se zobje zopet prerazporedili v neželjeno obliko.

Beljenje zob je za določen čas odsvetovano. Beljenje zobe naj bi bilo po odstranitvi zvezdic odsvetovano. Zobozdravniki svetujejo, da se oseba, ki je imela zvezdice, beljenju izogne vsaj za pol leta.
Ali smejo odrasli imeti zvezdice? Seveda! Vendar pa so zvezdice odsvetovane nosečnicam – v tem primeru se prej pogovorite s svojim osebnim zdravinkom. Prav tako se zvezdice odsvetuje starim osebam, saj lahko pride do različnih komplikacij.

Smešno, a resnično: ko opazite te spremembe, je znak, da ste odrasli Smešno, a resnično: ko opazite te spremembe, je znak, da ste odrasli taisiia-stupak-a6u6Eh3mrQY-unsplash Ljudje, ki zjutraj postiljajo posteljo, več seksajo! Nasveti vizažistov, kako pravilno nanesti ličila, da trajajo cel dan (tudi z drogerijskimi izdelki) Nasveti vizažistov, kako pravilno nanesti ličila, da trajajo cel dan (tudi z drogerijskimi izdelki) shutterstock_1328374673 Maj je mednarodni mesec samozadovoljevanja! ·