Preden se odločiš za zvezdice, moraš nujno vedeti tudi to

Nekateri imajo srečo, da jim ortodont popravi zobe v otroštvu. Še večjo srečo imajo tisti, ki imajo naravno dovolj poravnane zobe, da ortodontskih aparatov ne potrebujejo. Na koncu te razporeditve sreče glede zob pa so ljudje, ki si še v odrasli dobi želijo zobnega aparata. Če spadaš v to skupino, si nujno preberi, kaj moraš nujno vedeti, preden se odločiš za zvezdice!

Razmišljaš o zobnem aparatu? Zagotovo se v tvoji glavi skriva kar nekaj vprašanj, na katere smo poiskali odgovore pri zobozdravnikih in ortodontih!

Preden se odločiš za zvezdice, moraš nujno vedeti tudi to …

Zvezdice zahtevajo več ustne higiene. Aparat sam po sebi naj ne bi poškodoval zob, vendar lahko zobje hitreje postanejo črvivi, če jih ne čistiš pravilno. Zvezdice zahtevajo več časa za čiščenje.
Zvezdice moraš nositi kar nekaj časa. Zvezdice so učinkovite na dolgi rok le, če pri njih vztrajaš (enkrat, ko jih imaš, tako ali tako nimaš druge izbire). V povprečju imajo ljudje zvezdice 1,5–2 let.

Zvezdice zahtevajo bolj potrpežljivo ščetkanje.
Zvezdice zahtevajo bolj potrpežljivo ščetkanje.

Ali pritrjevanje zvezdic boli? Proces pritrjevanja zvezdice naj ne bi bolel, vendar je kljub temu naporen. Traja približno eno uro ali več (odvisno od posameznika). Najbolj neprijetni naj bi bili dnevi po pritrditvi aparata.
Ortodonta boš moral/-a redno obiskovati. Zvezdni apart je potrebno redno »zategovati«, zato bodo tvoji obiski k ortodontu postali že skoraj navada.

Včasih je potrebno odstraniti modrostne zobe. V nekaterih primerih je potrebno pred pritrditvijo zvezdic odstraniti modrostne zobe. Ali je to potrebno ali ne, ti bo povedal tvoj zobozdravnik/ortodont.
Kaj se zgodi z zobmi po odstranitvi aparata? Po odstranitvi zvezdic mora večina ljudi nositi še žičko, ki je pritrjena na zadnji del zob in se tako ne vidi. Ta žička preprečuje, da bi se zobje zopet prerazporedili v neželjeno obliko.

Misel na beljenje boš moral/-a za nekaj časa opustiti.
Misel na beljenje boš moral/-a za nekaj časa opustiti.

Beljenje zob je za določen čas odsvetovano. Beljenje zobe naj bi bilo po odstranitvi zvezdic odsvetovano. Zobozdravniki svetujejo, da se oseba, ki je imela zvezdice, beljenju izogne vsaj za pol leta.
Ali smejo odrasli imeti zvezdice? Seveda! Vendar pa so zvezdice odsvetovane nosečnicam – v tem primeru se prej pogovorite s svojim osebnim zdravinkom. Prav tako se zvezdice odsvetuje starim osebam, saj lahko pride do različnih komplikacij.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Učinkovit naravni lifting z linijo izdelkov Caudelie