shutterstock_511842424 (1)
Utrip mesta · zdravje & lepota

Prehlad in gripa sta resnično nadležna spremljevalca zimske sezone. V želji, da izboljšamo svoj imunski sistem, se zatečemo k jemanju različnih prehranskih dopolnil. Ampak je to res najboljše, kar lahko naredimo?

Cepljenje proti gripi je lahko v pomoč, a ker to ne zagotavlja, da za gripo ne bomo zboleli, dr. Thomas Phillips, naturopat v Kinetic Patterns v Vancouvru priporoča še nekaj ukrepov, da bo naš imunski sistem čim bolj zdrav.

Kako ga okrepiti?

Prvi način za krepitev imunskega sistema je dovolj spanca. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na noč, trikrat večjo verjetnost, da zbolijo za gripo ali prehladom. Poskušajte si vsako noč privoščiti tistih dragocenih osem ur spanja!

Kaj pa prehranska dopolnila?

Phillips je za portal Best Health spregovoril tudi o prehranskih dopolnilih. In po njegovem mnenju bi morali biti pozorni na naslednje.

1. Prehranska dopolnila z vitaminom D
Pozimi ne dobimo toliko vitamina D, zato nam ga lahko začne primanjkovati. Priporoča se, da se naredi kak test za vitamine v telesu. Šele nato se odločimo za prehranska dopolnila.

2. Prehranska dopolnila z vitaminom C
Na področju prednosti jemanja vitamina C ni opravljenih veliko raziskav, le ena študija, ki kaže koristi tega vitamina za zelo specifično demografijo: za tiste, ki so izpostavljeni kratkim obdobjem intenzivne telesne vadbe in/ali nizkim temperaturam.

3. Prehranska dopolnila z ameriškim slamnikom
Glede na raziskavo o ameriškem slamniku ta ne more preprečiti, da zbolimo. Če ga začnemo jemati ob nastopu prehlada ali gripe, lahko pomaga skrajšati trajanje in omiliti resnost bolezni.

4. Prehranska dopolnila s cinkom
Cink naj bi imel več potencialnih koristi, kot so blagi preventivni učinki, ki lahko pomagajo skrajšati trajanje in omiliti resnost bolezni, če ga jemljemo ob začetku prehlada ali gripe.

5. Probiotiki
Tudi glede probiotikov obstaja nekaj obetavnih raziskav. Ena izmed teh je pokazala, da imajo ljudje, ki jemljejo probiotike, manjše tveganje za okužbo z virusom, zato bi načeloma lahko s probiotičnimi dodatki in hrano, kot je jogurt, izboljšali imunski sistem.

Še zadnji napotek

Seveda prehranska dopolnila ne morejo preprečiti virusa. Kvečjemu lahko pomagajo podpreti naš imunski sistem, ko se ta spoprijema z boleznijo. Zato je pomembno, da vzdržujemo ustrezno higieno, da zmanjšamo tveganje za nastanek prehlada ali gripe. Pogosto umivanje rok in ostajanje doma, ko smo bolni, sta ključna načina za preprečevanje širjenja mikrobov ter ohranjanje zdravja sebe in ljudi okoli nas.


ryan-moreno-5g01PoNxMFg-unsplash Raven trebušček v rekordnem času brez trebušnjakov: lažje vadbe ni! Grizljaj hren 8 naravnih zdravil proti prehladu shutterstock_1113842798 13 afrodiziakov in vonjev, ki dokazano vzburjajo moške shutterstock_1219957333 9 naravnih zaviralcev apetita, ki resnično delujejo ·