Grizljaj hren
Utrip mesta · zdravje & lepota

S temi naravnimi zdravili, ki jih najdeš v domači lekarni, boš oljašal pritisk in bolečino, ki ju čutiš pri prehladu in zamašenem nosu.

Medtem ko prebiraš te vrstice, se okoli 5 odstotkov ljudi na svetu bojuje s prehladom in velika verjetnost je, da bo to zimo našel tudi tebe. Da pa bo prebolevanje čim lažje, ti razkrivamo 8 naravnih zdravil zoper prehlad.

Pripravi si obkladek iz vročega ingverja

Obkladki na čelu, očeh in obrazu nasploh lahko pomagajo, da se zamašeni sinusi odprejo. Poskusi z izmenjavo vročih in hladnih obkladkov – 5 minut imej na sebi vročega in 5 minut hladnega. To v svoji knjigi Tell Me Where It Hurts and I’ll Tell You What to Do priporoča newyorška fizioterapevtka Peggy W. Brill. Proti bolečini uporabi ingverjev čaj ali pa vodo, v kateri si namakal svež ingver. Ta naj bi namreč imel protivnetne lastnosti in naj bi zaviral proizvodnjo citokinov, ki povzročajo bolečino in oteklino.

Grizljaj hren

Želiš hiter način čiščenja zamašenega nosu? Preizkusi stari dobri hren, ki ti lahko očisti sinuse. Dodaj ga v najljubši sendvič ali pa ga eno žlico vmešaj v preliv za solato. “Naš nos in grlo imata žleze, ki proizvedejo liter ali dva sluzi, in to, ne da bi se zavedali, pogoltnemo,” je za portal Best Health povedala Ashley Wood, medicinska sestra in sodelavka pri Demystifying Your Health. “Ker sluz pomaga filtrirati delce, ki jih vdihujemo, se pogosto zgodi, da se bakterije ali virusi ‘zataknejo’ in povzročijo vnetje membrane v sinusih, zaradi česar se sluz zgosti.”

Grizljaj česen

“Česen je močan antioksidant, ki spodbuja množenje belih celic in nastajanje protiteles v imunskem sistemu,” pravi akupunkturistka Elizabeth Trattner. “Cele stroke, ki jih dodamo hrani, lahko jemo vsak dan, nikar pa se ne zanašajte na česen v prahu. Ta nima aktivnih spojin.”

Uporabljaj kajenski poper

Kapsaicin, ki ga najdemo v kajenskem popru in hudih feferonih, naj bi pomagal, da se sinusi odprejo, kar pomeni, da lažje dihaš. Prav tako naj bi pomagal pri bolečini, pravi Trattnerjeva. Kajenski poper uporabljaj kot začimbo ali pa si privošči začinjen čaj – skodelici čaja dodaj 1/4 čajne žličke kajenskega popra v prahu.

Pij čaj iz poprove mete

Eden izmed okusnejših načinov odmaševanja zamašenega nosu je zagotovo pitje čaja iz poprove mete. Topel čaj v kombinaciji s pomirjujočim mentolom, ki ga najdemo v poprovi meti, lahko hitro poskrbita, da lažje zadihaš.

Ostani hidriran

Pitje večje količine tekočine in dobra hidracija lahko tanjšata sluz v nosu, kar pomeni, da se nos lažje odmaši. To pa sprosti pritisk, ki ga čutiš v nosu. Tople tekočine naj bi pomagale hitro odpreti preobremenjene sinuse, zato poleg vode srkaj še topel čaj.

Uporabljaj vlažilnik zraka

“Suh zrak lahko nos in sinuse izsuši in razdraži, kar vodi do vnetja, sluz pa se ne more več naravno pretakati,” pravi Woodova. “Vlažilnik je odličen način, da vse skupaj olajšate in zrak spet dodate nekaj vlage. Pomaga tudi topla prha.”

Obrazu privošči pomirjujočo masažo

Ne glede na to, kako nenavadno se sliši, lahko masaža sinusov s prsti izboljša prekrvavitev območja in olajša bolečino, pravi Trattnerjeva. Po njenih besedah moraš s kazalcema močno pritisniti na zunanji rob nosnic na koncu nosu. Držiš 30 sekund, spustiš in trikrat ali štirikrat ponoviš.


shutterstock_1113842798 13 afrodiziakov in vonjev, ki dokazano vzburjajo moške shutterstock_1219957333 9 naravnih zaviralcev apetita, ki resnično delujejo max-rovensky-D4dTX73SSDM-unsplash (1) Tega s svojimi prsmi ženske NIKOLI ne bi smele početi! ezgif.com-webp-to-jpg (70)1 Znanstveniki odkrili, da mladim na zadnjem delu glave rastejo nenavadne kostne strukture · ·