SolarStratos
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

Z razcvetom tehnologije je človeštvo vedno bolj začelo izkoriščati obnovljive energije. Sončne celice tako niso več nič nenavadnega, saj jih pogosto srečujemo na različnih stavbah. Toda doslej jih še nismo imeli priložnosti opaziti na letalih …

Svet bo kmalu pozdravil prvo komercialno sončno letalo. Prevozno sredstvo, v katerem bo prostora za dva potnika, bo lahko doseglo stratosfero in letelo na kar 25 km višine.

Misija SolarStratos bo trajala približno 5 ur. Po tem, ko bo letalo porabilo 2 uri za vzpenjanje v vesolje, bo približno 15 minut lebdelo med zvezdami in pričaralo neverjetno izkušnjo. Za spuščanje nazaj na Zemljo bodo potrebne 3 ure.

Plovilo zaradi varnostnih razlogov ne bo dodatno obteženo. Pilot bo tako moral nositi vesoljsko obleko, ki bo prav tako izkoriščala sončno energijo.

Letalo, ki je prekrito s sončnimi celicami in ga poganja električni motor, ima razpon kril 24 m, njegova teža pa je 450 kg. Opremljeno je z baterijo z 20 kWh električne energije. Celice, ki jih je izdelalo podjetje Sunpower, se lahko pohvalijo z izkoristkom med 22 in 24 %.

Ekipa, ki stoji za projektom, letalo trenutno še preizkuša. Pričakujemo lahko, da bo na podvige pripravljeno v naslednjih dveh letih.

Galerija – SolarStratos

SolarStratosOdpri galerijo

Alpen Bike Capsule Alpen Bike Capsule: varno zavetje za vaše kolo Porsche 718 Boxster 10 kul avtomobilov ‘zgoraj brez’, ki si jih želimo voziti to poletje Porsche Design 1919 Datetimer 70 Y Porsche Design 1919 Datetimer: zgodovinsko obeležje okoli zapestja Volvo S60 Volvo S60: švedski zapeljivec z več živahnosti · · · ·