Spomladansko razstrupljanje
Utrip mesta · zdravje & lepota

Pomlad je kot nalašč za spomladansko razstrupljanje telesa, ki je temelj učinkovitega delovanja organizma, obnove in pomlajevanja. Za občutek še večje vitalnosti naj mu sledita pester spomladanski jedilnik z veliko svežega sadja in zelenjave ter naša najljubša oblika športne aktivnosti.

Pomlad je – psihično, emocionalno in energetsko – čas, ko znova lahkotno zadihamo. Na prehodu letnih časov se spremembe namreč ne dogajajo zgolj v naravi, ampak tudi v našem telesu. Pozimi se manj gibamo in jemo težjo hrano, posledično pa se v našem telesu nabirajo škodljive snovi, ki se jih je potrebno spomladi znebiti. S čiščenjem organizma bomo telo pripravili na drugačen ritem, ga prebudili, pospešili metabolizem, spodbudili delovanje jeter, zmanjšali telesno težo, okrepili imunski sistem, odpravili glavobole in koži povrnili naravni lesk.

Razstrupljanje za začetnike

Poznamo kar nekaj oblik prečiščevanja telesa, od najstrožjih, ki vključujejo strog večdnevni post in uporabo odvajalnih sredstev, pa do nežnejših, ki temeljijo predvsem na podlagi bolj zdravega načina prehranjevanja. Ker prekomerno odrekanje telesu predstavlja velik šok, je pomembno, da izberemo obliko razstrupljanja, ki nam resnično odgovarja. Razstrupljanje bo učinkovito že, če iz svojega jedilnika za nekaj dni izločimo kavo, alkohol, sol, sladkor, moko, slabe maščobe, mesne in mlečne izdelke ter namesto teh uživamo čim več surovega sadja in zelenjave. Dovoljene so tudi zelenjavne juhe, kuhana zelenjava, lahke solate in sadno-zelenjavni smoothiji.

Enodnevni prečiščevalni post s sokovi

Za nekoliko bolj pogumne je odlična izbira postenje s sokovi, saj s pomočjo sveže pripravljenih sadnih in zelenjavnih sokov telo uspešno razstrupimo, očistimo in prenovimo. Dan pričnemo s kozarcem mlačne limonade, ki bo že navsezgodaj spodbudila delovanje jeter. Namesto zajtrka si skuhamo pol litra zeliščnega čaja, ki ga pijemo do kosila. V času kosila si z mešalnikom ali sokovnikom iz poljubne mešanice sadja in zelenjave pripravimo sok, ki nadomesti glavni obrok dneva. Dan nadaljujemo s pitjem nesladkanih čajev in vode, saj moramo v času posta v telo vnesti vsaj dva litra tekočine. Le tako telo zadostno hidriramo, tekočina pa pomaga tudi pri čiščenju telesa. Zvečer si iz svežega sadja ali zelenjave ponovno pripravimo sok in ga zaužijemo namesto večerje. Izbiramo med zelenjavo in sadjem, ki slovi po svojih prečiščevalnih učinkih. To so korenje, špinača, zelje, zelena, kumare, brokoli, ohrovt in pesa, ananas, jabolka, grenivke, pomaranče, limone in jabolka. V kolikor je lakota prehuda, se lahko pregrešimo s sadežem ali dvema. Po enodnevnem postu ne pozabimo nadaljevati s spomladansko dieto, v katero vključimo čim več svežega sadja in zelenjave ter stimulativnih začimb – cimet, ingver, čili, kurkumo, koriander, kajenski poper – ki pripomorejo k hitrejši presnovi. Le lahkotna prehrana namreč zagotavlja lahkoten spomladanski korak.

Suho ščetkanje telesa

Suho ščetkanje je eden od najbolj preprostih, a hkrati najbolj učinkovitih postopkov razstrupljanja telesa, saj na ta način stimuliramo delovanje limfnega sistema, ki iz naše kože vsakodnevno izloča toksine in druge odpadne snovi. Suho ščetkanje blagodejno vpliva tudi na videz kože, saj s ščetkanjem odstranimo odmrlo povrhnjico, odpremo zamašene pore, pospešimo prekrvavitev in stilmuliramo obnovo kožnih celic. Že po nekaj dneh bo naša koža bolj gladka, sijoča in napeta, z rednim krtačenjem in spremembami drugih življenjskih navad pa bo izginila tudi pomarančna koža. Izberimo krtačo iz naravnih materialov, s katero telo krtačimo vsaj enkrat dnevno. Telo krtačimo s krožnimi gibi, vedno v smeri srca. Po končanem postopku stopimo pod tuš in se oprhamo izmenično s toplo in hladno vodo, s čimer še dodatno pospešimo cirkulacijo.

Adijo, strupene snovi

Čiščenje telesa si le težko predstavljamo, v kolikor se med postopkom ne odpovemo tudi slabim razvadam, kot so kajenje, pitje alkohola in kave ter uživanje nezdravih količin sladkorja, zdravil, umetnih sladil in barvil ter aditivov. Med razstrupljanjem premislimo tudi o uporabi kemično bogate kozmetike in čistil. Odpoved vsem tem snovem lahko že v kratkem času izboljša tako naše psihično kot tudi fizično počutje.

Spomladanska telesna vadba

Za uspešno razstrupljanje telesa je pomembna tudi redna telesna aktivnost, ki spodbudi prekrvavitev, pospeši presnovo, izboljša telesno odpornost in prežene spomladansko utrujenost. Zakaj se ne bi zbudili pol ure prej kot ponavadi in po popiti vodi z limono naredili nekaj dinamičnih vaj? Vadba v zgodnjih jutranjih urah izboljša razpoloženje in zmanjša apetit. To so lahko klasični trebušnjaki, sklece in počepi, lahko pa se odločimo tudi za jogo, skakanje s kolebnico ali tek na mestu. Ko nam čas dopušča, se odpravimo v naravo, na sproščujoč sprehod, lahkoten tek ali veselo vožnjo s kolesom. Preizkusimo tudi nordijsko hojo in se končno spet odpravimo v planine. Pospešimo srčni utrip, aktivirajmo mišice in globoko vdihnimo svež zrak. V gibanje vključimo tudi družinske člane, s katerimi bomo še bolj veselo dosegali zastavljene cilje.

NAMIG

Jogijske vaje pomagajo pri sproščanju napetosti v telesu, pospešujejo prebavo in spodbujajo delovanje jeter in ledvic ter tako pospešijo izločanje toksinov iz telesa. Asano tridelno dihanje izvajamo tako, da se zravnano usedemo in roki položimo na kolena. Zapremo oči, globoko vdihnemo in z zrakom napolnimo trebuh. Ob izdihu potisnemo popek proti hrbtenici in izdihnemo. Dihamo skozi nos in šestkrat ponovimo. Nadaljujemo tako, da poleg trebuha z zrakom napolnimo tudi prsni koš. Pričnemo z zgornjim delom prsnega koša, nadaljujemo s spodnjim in zaključimo s trebuhom. V enakem vrstnem redu počasi tudi izdihnemo in potisnemo popek k hrbtenici. Po šestih ponovitvah nadaljujemo s položajem mostu. Uležemo se na tla in pokrčimo kolena. Stopala naj bodo v širini bokov, roke ob telesu z dlanmi, obrnjenimi navzdol. Z vdihom dvignemo boke navzgor, za nekaj trenutkov ostanemo v položaju in z izdihom boke spustimo nazaj na tla. Ponovimo šestkrat in vadbo zaključimo s polovičnim zasukom hrbtenice. Nogi stegnemo pred seboj, levo stopalo položimo na desno stran desne noge, z desno roko objamemo levo koleno in se ozremo levo nazaj. Levo roko položimo za telo na tla. Položaj držimo šest vdihov in ponovimo še na drugi strani. Ko končamo, objamemo kolena pred telesom in zravnamo hrbet. Vstanemo.

cover-zoya-nagradna Nagradna igra: Zoya goes pretty – maslo za nego kože Načelo 80/20 Je to ključno prehransko načelo za vitko postavo? Sladoledna dieta Ste že slišali za dieto s sladoledom? mTABLET - slovenska medicinska naprava, ki bo pospešila digitalizacijo zdravstva. mTABLET – slovenska medicinska naprava, ki bo pospešila digitalizacijo zdravstva ·