shutterstock_289749776
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Sezona jagod je na vrhuncu, zato je pravi čas, da pripravitev jagodni džem. Tokrat smo vam pripravili recept in postopek priprave jagodnega džema z vanilijo in čokolado.

Ja! Prav ste prebrali – jagodni džem z vanilijo in čokolado. Nikar ne odlašajte. Zavihajte rokave in pripravite to okusno sadno pregreho.

Sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker (v razmerju 2:1)
  • 1 vaniljev strok
  • 40 g jedilne čokolade

Priprava:

Jagode operemo, jih dobro odcedimo in jim odstranimo peclje. Polovico jagod pretlačimo, preostanek pa razrežemo na koščke in ga nato primešamo pretlačenim jagodam. Dodamo želirni sladkor. Vaniljev strok prerežemo po dolžini na pol, sredico stresemo k jagodam in sladkorju, dobro premešamo, na koncu dodamo v sadno mešanico še lupino vaniljevega stroka.
Sadno mešanico pustimo počivati na hladnem uro ali dve, nato jo pristavimo na štedilnik in jo do vretja ves čas po malem mešamo. Pri srednji temperaturi naj nato vre od 4 do 6 minut. Preverimo, ali je mešanica že želirala, nato iz nje previdno odstranimo lupino vaniljevega stroka, potem pa ji na hitro primešamo čokolado, ki smo jo že prej nasekljali na koščke. S tako pripravljeno marmelado napolnimo kozarce, jih dobro zapremo in shranimo na hladnem.

Naš nasvet:

Lupino vaniljevega stroka po kuhanju operemo pod hladno vodo, popolnoma osušimo in shranimo v dobro zaprtem kozarcu. Tako jo bomo lahko uporabili še kdaj kasneje.

2019-05-23 Recept: najboljši domači sadni cmoki – kot bi jih naredila tvoja babica Rapsodija okusov: cheesecake iz pina colade in ananasove kreme Rapsodija okusov: božanski pina colada cheesecake shutterstock_500893741 Recept za domače pralineje: čokoladni bonboni iz le dveh sestavin Palačinke, mehke kot pena: trik, ki si ga boš zapisal Palačinke, mehke kot pena: trik, ki si ga boš takoj zapisal · · · · ·