136237214
Utrip mesta · kulinarika

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, ki krepi in poživlja. Čaj, katerega lističi so zmleti v živo zelen prah, vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava. Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov.

Sestavine:

  • 2 žlici matcha zelenega čaja v prahu
  • 100g rjavega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 200 ml mleka
  • 5 žlic vode
  • 500 ml sladke smetane

Priprava:

V manjši skledici zmešamo čaj matcha in dve žlici sladkorja. V drugi skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor. Na šibkem ognju počasi segrevamo mleko in pazimo, da ne zavre. Tik pred vretjem kozico odstavimo in nekaj žlic vročega mleka vlijemo v skledico, kjer smo zmešali zeleni čaj in sladkor. Vse skupaj temeljito premešamo, da nastane gladka pasta. Dobljeno pasto zmešamo v preostalo vroče mleko v kozici. V mleko vmešamo še penasto umešane rumenjake. Kozico z zmesjo postavimo nazaj na kuhalnik in na šibkem ognju počasi kuhamo dokler se masa ne zgosti. Ponovno pazimo, da zmes ne zavre, odstavimo tik pred vretjem in pustimo, da se ohladi.

PREBERITE ŠE: Doma narejeni sladoledi – okusna in zdravju prijazna alternativa

V skledi delno stepemo sladko smetano in jo vmešamo v ohlajeno zmes. Dobljeno slastno zmes vlijemo v poljubno posodo za shranjevanje sladoleda (lahko tudi v modelčke za lučke) in postavimo v zmrzovalnik. Po 30-45 minutah masa ob robovih posode zamrzne. Takrat posodo vzamemo iz zmrzovalnika, premešamo, da razbijemo zamrznjene dele, in jo postavimo nazaj na hladno. Postopek še nekajkrat ponovimo, saj le tako dosežemo kremasto strukturo našega okusnega sladoleda matcha. Pomembno je, da v maso pridobimo čimveč zraka, sicer v njej nastanejo kristalčki. Ko sladoled dobi pravo teksturo, ga serviramo in uživamo.

Priprava jedi v podzemnem delu muzeja Enkratno kulinarično doživetje 200 metrov pod zemjo cover Prijavi se: Kuharska akademija – CITY CHEF – Morske dobrote 481458969 Recept: Zdrav, okusen in energetsko popoln zajtrk _DSC9625 Utrip: CITY CHEF kuharska akademija – Gostovanje Igorja Jagodica – 13. maj · · · ·