Renault R.S. 2027
Utrip mesta · mobilno

Dirkalniki formule 1 so bili vedno nekakšen napovednik prihajajočih tehnologij. Zato je vedno fascinantno pogledati v bolide prihodnost, kakršnega je na avtosalon v Šanghaj pripeljal francoski Renault, ki je predstavil presenetljivo realistično študijo z oznako Renault R.S. 2027.

Za koncept oz. študijo, ki je Renaultova vizija bolida formule 1 za leto 2027, je dizajn za Renault R.S. 2027 precej zadržan ali bolje, precej realističen, kar je dobro in slabo.

Po eni stran prinaša izboljšano preglednost voznika, nizko maso, vpogled v drobovje dirkalnika (prosojni kokpit), močno povečano zmogljivost shranjevanja in izrabo kinetične energije ter večje vizirje na čeladi (s tem gledalci dobijo boljši vpogled v stanje dirkača). Po drugi strani pa, zakaj sploh izdelati koncept, če z njim merijo zgolj na praktičnost?

Ob tem je treba dodati, da so imeli oblikovalci nalogo, da dirkača postavijo nazaj v središče dogajanja, seveda pa pri tem niso smeli zanemariti tehnologije. Med drugim so v kolesa namestili luči LED, ki lahko prikazuje različne stvari, od stanja baterije do štartne številke dirkača, in napovedali, da bodo lahko v prihodnosti gledalci do podatkov dirkalnika dostopali kar prek pametnega telefona.

PREBERITE ŠE: Novi Renault Alpine A110 (2017): reinkarnacija dirkaške legende

Renault R.S. 2027 ima štirikolesni pogon in štirikolesno krmiljenje, zaprt kokpit, V6 turbo motor s 1341 KM in močnejšimi hibridnimi pljuči ter aktivna krilca, ki se odpro šele pri določeni hitrosti. Krasi ga učinkovita poraba, celo dirko bo namreč lahko odpeljati zgolj s 50 litri bencina.

Renault R.S. 2027 – tako bo videti prihodnost formule 1:

Renault R.S. 2027Odpri galerijo
Kitty Hawk Flyer Soustanovitelj Googla Larry Page pokazal svoj leteči avtomobil: naprodaj še letos Kolo Chainless Chainless – kolo brez verige Bridgestone Air Free Nepredirljiva guma za kolo Bridgestone Air Free – nasvidenje, tlačilke! BMW M4 CS Coupe BMW M4 CS Coupe – razganja ga od moči · · · · · · ·