Rimac Concept Two
Utrip mesta · mobilno

Ko govorimo o presežkih v avtomobilističnem svetu, vedno gledamo le nekaj ključnih podatkov: pospeševanje od 0 do 100 km/h, ki mu morebiti sledijo še konjske sile in končna hitrost. Pri vseh naštetih podatkih Hrvaški Rimac preseneti!

Rimac je zgodba o sanjah, ki lahko postanejo resničnost. In če na avtosalon v Ženevo pripelješ 2Cellos in Rimac C_Two hypercar ter strokovno javnost šokiraš z empiričnimi podatki, potem si zaslužiš aplavz.

Torej hrvaški Rimac je zgradil zelo zelo hiter avtomobil. A to ni običajen avtomobil, temveč avto, ki ga žene tako zelo popularna elektrika. In slednja na cesto prenaša nenormalnih 1914 konjskih moči, ki ji omogočajo pospešek od 0 do 100 km/h v pičlih 1,85 sekunde. A to še ni vse … Če to primerjamo s Teslo Roadsterjem nove generacije, je ta podatek za 0,05 sekunde boljši.

Ampak vse to se le črke na papirju, ki jih je treba jemati z določeno rezervo.  Rimac je namreč v preteklosti velikokrat uprizoril določeno predstavo, ki pa se ni vedno končala z odliko. Lani se je namreč Richard Hammond med snemanjem oddaje “The Grand Tour” skoraj poslovil od življenja, saj je avtomobil po nezgodi začel goreti. A to je bil Rimac Concept One.

Rimac tudi trdi, da bo baterija njihovega Rimac C_Two s 120 kWh omogočala doseg več kot 400 kilometrov, kar je več kot 200 kilometrov  več kot v povprečju zmorejo trenutna električna vozila. A to še ni vse. Rimac je vključil tudi nekatere tehnologije v “trendu”, kot je tehnologija prepoznavanja obraza, ki bo odklenila in zagnala avtomobil.

Če hitrost ni vaša stvar, potem vas lahko pomirimo. Rimac obljublja avtonomijo vožnje 4. stopnje, saj senzorski paket vključuje kar osem kamer, šest radarjev, dvanajst ultrazvočnih senzorjev. A seveda težko verjamemo, da to, kar imajo veliki, lahko ima tudi hrvaško garažno podjetje. Tudi zato bomo temu verjeli, ko bomo avtomobil videli tudi v živo samostojno švigati.

Hrvatje ciljajo visoko … Naredili naj bi nekje 150 vozil Rimac C_Two hypercar, kar je v primerjavi z osmimi “kopijami” prve generacije zares visoka številka. Sicer pri Rimacu ne povedo niti končne cene. A verjamemo, da bo številka več kot sedemmestna.

Pri Hrvatih smo sicer vajeni obljub, ki jih velikokrat ne držijo. A po videnem na avtomobilskem salonu so si cilje zastavili tako visoko, da bodo težko obljubljeno neizpeljali, saj bi to zagotovo pomenil propad podjetja Rimac.

Galerija slik: Rimac C_two Hyperc

Rimac Concept Two Odpri galerijo
2018-polestar-1 (13) Polestar 1: Vrnitev velikega švedskega kupeja R-DAM_902704 Renault EZ-GO: tako Renault vidi prihodnost Volkswagen I.D. Volkswagen I.D. Vizzion Concept: futuristi, to bo vaš naslednji avto Lexus UX Lexus UX: pogumen dizajn, nova platforma in, kakopak, hibriden pogon